Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.
Ett avsnitt från Studio Ett
Machokulturen inom fotbollen och G20-mötet
Tor 02 apr 2009 kl 19:00
Om Kartellen, G20-mötet i London, Svensk Bilprovning och skolorna i New York.

16.00.16.45

G20-mötet i London
I London har världens största ekonomier har samlats för att försöka enas om insatser mot den globala ekonomiska krisen, och om hur man ska undvika nya finanskriser i framtiden. Mötet följs från stora delar av världen, och SR:s korrespondenter Margareta Svensson, Johannesburg och Lars Palmgren i Santiago rapporterar från sin horisont.

Machokultur
Varför finns det inga öppet homosexuella män som spelar fotboll på elitnivå? I helgen är det allsvensk premiär och i Studio etts tema sätter vi fokus på en av vårt samhälles största folkrörelser där machokulturen är utbredd, både på planen och i omklädningsrummet?
Vi frågar oss varför fotbollen inte har gjort upp med rädslan för bögen? Anja Gatu, sportkrönikör Sydsvenskan, Jesper Fundberg, lektor Malmö högskola, Marika Domanski-Lyfors, utbildningsansvarig Svenska Fotbollförbundet och Hans Burell, författare medverkar.

Olofström
I går presenterade finansminister Anders Borg nya och ännu dystrare prognoser för den ekonomiska framtiden i Sverige. 12 procents arbetslöshet om två år. Konjukturinstitutet har rekommenderat att landets kommuner får 8 miljarder kronor mer i år för att dämpa effekterna, oppositionen och vissa ekonomer är inne på en liknande linje.”Krisen ska mötas samtidigt som vi ska värna de offentliga finanserna”, var finansminsterns besked i går och i många kommuner går man nu i spänd väntan på vårpropositionen som presenteras den 15 april. En av de kommunerna är Olofström i Blekinge som drabbats hårt av krisen. Pontus Mattsson reporter.

 

17.00-17.45

Kartellen
Vi ska fortsätta vår serie om musikgruppen Kartellen, en grupp som består av en del kriminella personer, som har dömts för bland annat värdetransportrån. Deras musik handlar om segreration och klassklyftor men de glorifierar också ett kriminellt liv och är mycket populär bland ungdomar. Idag får vi möta Lena, vars 19-årige son blev vän med några i musikgruppen Kartellen. Hon såg hur sonen drogs in i en kriminell identitet och det slutade med att hon anmälde sin egen son för polisen. Reportage av Katarina Gunnarsson.

Bilprovningen
Vad ska vi egentligen ha Bilprovningen till? När den startades för snart 50 år sen så var tanken att få ner antalet döda i trafiken men det finns inga bevis på att kontrollbesiktningar verkligen räddar liv, det menar motorjournalisten Björn Sundfeldt. Hör honom och Svensk Bilprovnings vd Magnus Ehrenstråle.

Skolor i New York
Trots att USA har några av de bästa skolorna och universiteten i världen och dominerar nobelpristagarlistan så har det amerikanska skolsystemet stora problem. Allt fler ungdomar hoppar av skolan, något som har fått president Obama att reagera. Värst är situationen i fattiga områden i de amerikanska storstäderna. Men det finns skolor som har lyckats vända utvecklingen och ska vi besöka ett par av dem som ligger i New York. Daniel Alling reporter.

G20- mötet
I Docklands i London har ledarna för G20-länderna nu inlett mötet där de ska försöka hitta en väg ut ur krisen. Ledarna för världens 20 rikaste länder diskuterar bl a internationella restriktioner för löner och ersättningar till bankchefer, gemensamma åtgärder mot så kallade skatteparadis och ökade bidrag till internationella valutafonden, IMF. Samtal med Christer Hillbom, ekonomisk kommentator Ekot, Pontus Braunerhjelm, nationalekonom och Björn Henriksson, demonstrant.

Programledare: Cecilia Strömberg och Lotta MalmstedtProducenter: Magnus Westberg och Anna Landelius
magnus.westberg@sr.se anna.landelius@sr.se

Programmet tillhör kategorin: Nyheter
Alla avsnitt från programmet Studio Ett
Studio Ett kväll fredag 8 december Fre 08 dec kl 22:12(98 min)

Om FN:s säkerhetsråds extrainkallade möte med anledning av USA:s erkännande av Jerusalem. Teater- och filmvärlden går vidare efter #metoo. Hur vanligt är organiserat tiggeri?. Kinas pengar i världen.

Studio ett fredag 8 december Fre 08 dec kl 16:03(102 min)

Brexituppgörelsen. Film- och teatervärlden efter #metoo. Inför Nobeldagen. Hur utbrett är organiserat tiggeri? Säkerhetsrådsmötet. Jerusalem. Reportageserien #Kinaspengar. Parasiten Toxoplasma.

Studio Ett kväll 7 december Tor 07 dec kl 22:12(98 min)

I Tyskland öppnar Socialdemokraterna (SPD) för samtal med Merkels CDU om en eventuell koalition - vår korrespondent berättar om stämningen på SPDs kongress. Hör om reaktionerna i USA om att en...

Studio Ett Tor 07 dec kl 16:03(102 min)

Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Studio Ett kväll 6 december Ons 06 dec kl 22:12(98 min)

USAs president Donald Trump har erkänt Jerusalem som Israels huvudstad - hör vår utrikeskorrespondent på plats, kommentarerna från omvärlden och försvarsforskaren Björn Brenner.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".