Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Valda delar ur P1 Kultur - programmet som introducerar, fördjupar och analyserar.
Ett avsnitt från Kulturpoddar i P1
Från "Skam" till "Juicebaren" – samtiden i rutan
Mån 05 dec 2016 kl 14:00
P1 Kultur zoomar in på samtidsskildringar i webbserier. Dels den norska dundersuccén "Skam" som nu kommit till Sverige, och så den svenska serien "Juicebaren".

Den norska tv-serien "Skam" finns nu även på SVT Play – och man kan väl säga att Sverige drabbats av en liten skamfeber.

Bland de lite yngre har man förstås pratat om "Skam" rätt länge. Föräldrar pratar förvånat om hur deras barn har börjat skriva sms på norska, och börjat använda sig av skällsordet "drittsäck".

Men i och med förra veckans SVT Play-lansering har också en äldre generation fått upp ögonen för serien om tonåringarna på en gymnasieskola i Oslo.

Varje säsong av serien har olika huvudpersoner. I de avsnitt som finns på SVT Play kan man följa Eva som har trubbel med sin pojkvän och riskerar att bli svartlistad av ett av skolans tuffaste tjejgäng. Men de riktiga hardcorefansen följer redan Isaks kärlekstrubbel direkt på NRK:s hemsida.

Vår reporter Mina Benaissa besöker Hartvig Nissen, den skola där "Skam" utspelar sig och som ligger i stadsdelen Frogner i centrala Oslo. Sedan ett år tillbaka har elever och lärare fått vänja sig vid att deras gymnasieskola blivit den hetaste i Norge, kanske till och med utanför landets gränser. 

Vi diskuterar även "Skam":s genomslag med Patrick David, skribent på Nöjesguiden, och kulturredaktionens Tali da Silva.

Tali da Silva har även tittat på den nya SVT-satsningen "Juicebaren" som vänder sig till en äldre publik men likt Skam vill fånga samtiden i storstaden.

Programledare: Roger Wilson
Producent: Minna Grönfors

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

Att bli refuserad eller att bli publicerad. För de flesta som skriver har den gränsen en närmast magisk kraft. Richard Dinter undersöker vad det betyder att bli avvisad som författare.

"Som av fåglar genomflugen" heter litteraturprofessorn Birgitta Holms mythobiografi om konstnären och aktivisten Helga Henschen som också är aktuell med en utställning på Thielska galleriet.

Hundra år sedan Oktoberrevolutionen Ons 08 nov kl 15:00(40 min)

I Moskva är det bara det lilla kommunistpartiet som firar minnet av Oktoberrevolutionen och i Tammerfors finns det enda Leninmuseet utanför Ryssland.

Eva Bergman: "Teater är livsnödvändigt" Tis 07 nov kl 13:01(30 min)

– Jag är ingen avantgarde-regissör, jag har hållit mig i underhållningsbranschen, säger Eva Bergman. Sedan hon lämnade Backateatern 2001 arbetar hon med olika projekt och uppsättningar.

Redan de gamla grekerna... På Dramatens stora scen i Stockholm spelar man nu Sofokles dramer Oidipus och Antigone efter varandra i en dubbelföreställning.

Upptäck avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".