Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Valda delar ur P1 Kultur - programmet som introducerar, fördjupar och analyserar.
Ett avsnitt från Kulturpoddar i P1
Ingegerd Råman – om rampfeber, skapande och envishet
Tis 06 dec 2016 kl 13:01
Ingegerd Råman är en av våra främsta formgivare av glas och keramik. Under hösten och vintern är hon aktuell med en utställning på konst- och designcentret Vandalorum. Tor Billgren har träffat henne.

Ingegerd Råman har verkat som krukmakare och formgivare av glas sedan slutet av 1960-talet. Hon studerade på Konstfack och började sedan jobba som formgivare vid olika glasbruk i Småland, först Johansfors, på 80- och 90-talet Skruf och från 1999 Orrefors, fram till att det lades ner 2013.

Typiskt för hennes skålar och glas och tallrikar och vaser och karaffer är de strama och enkla formerna. 

2016 har hon varit aktuell med två stora projekt, däribland kollektionen Viktig som släpptes på IKEA i våras. Det blev rusning och allt var slut på några dagar.

I det andra projektet var hon en av 16 formgivare från hela världen som bjöds in till den japanska staden Arita för att göra varsin kollektion. Nu är hon aktuell med en utställning på konst- och designcentret Vandalorum utanför Värnamo, som pågår till den 22 januari. 

För Tor Billgren berättar hon om projekten men också om skapande, envishet – och rampfeber. 

Det är väl priset man får betala för att aldrig slå sig riktigt till ro. Man vill förhöja ytterligare ett litet snäpp och bli lite bättre för varje gång. Våga.

Det avsnitt av "K-special" som nämns i podden finns på SVT Play. Musiken var Keith Jarretts Kölnkonsert.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

Vi tar tempen på filmåret 2017 - och tv-seriehösten. Vad har fastnat i den stora strömmen? The Square, väl? Sameblod? Alias Grace? Grotesco? Fyra kritiker och en programledare väljer och vrakar.

Robert Lepage får en egen teater Tor 14 dec kl 10:01(16 min)

Kerstin Berggren åkte till Quebec City för att träffa den världsberömde kanadensiske teaterskaparen, skådespelaren, manusförfattaren och filmregissören Robert Lepage.

En internationell lägesrapport kring metoo-rörelsen med fem av radions korrespondenter - och så intervjuar vi en av världens ledande feministiska litteraturforskare. Och en essä om att förvandlas från...

Gullan Bornemark – med rätt att tralla Tis 12 dec kl 13:01(29 min)

Hårt arbetande i barnens tjänst - 2017 fyllde Gullan Bornemark 90 år. Kulturredaktionens Lisa Wall porträtterar den svenska barnmusikens portalfigur.

Roger Wilson med gäster värmer upp inför Nobeldagen: Björn Kjellman läser ett avsnitt ur Kasuo Ishiguros Nobelföreläsning, vi diskuterar filmerna efter hans böcker och Mattias Berg om turerna kring...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".