Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Publicerat
Två frilansare just hemma efter unikt besök i Eritrea
Sön 29 mar 2009 kl 12:00
Nu händer det mycket i fallet med fängslade journalisten Dawit Isaak - i Sverige. Men ingen vet hur läget är i Eritrea. För någon dag sedan kom frilansfilmarna Nicholas Wakeham och Robert Karlsson Melo... hem från militärdiktaturens Eritrea. De gör nu ett reportage till Publicerat, byggt på det de lyckats spela in och på deras resedagbok. Men redan idag berättar de en hel del om vad de upplevde i det slutna landet. -Tomhet, trötthet och uppgivenhet var bland annat känslor som mötte oss, även om många ändå är stolta över sitt land, säger Nicholas Wakeham.

-Efter vårt besök på svenska konsulatet i Asmara den tredje dagen greps vi av en rädsla, en otrygghet, ja, nästan paranoia. Det var efter att vi lite i förbigående nämnt namnet Dawit Isaak.

 

Borde vara säkert konsulat

-Mycket märkligt att detta hände på den enda plats som borde vara säker för oss i Asmara, konsulatet, säger han.

De två reste till Eritrea bland annat för att kanske i framtiden göra en film om fallet Dawit Isaak. Men även för att de var nyfikna på landet, folket och staden Asmara.

 

 

Fört reseanteckningar

De har fört dagbok och samlat in ljud, foto och videomaterial. Ett reportage kommer att sändas senare i Publicerat. Kanske redan nästa vecka.

-Det var svårt att få en djupare kontakt med folk. De var först väldigt intresserade, men så snart vi gled in på någon allvarlig fråga blev det totalstopp.

 

Inga intervjuer på band

-Inte ens den person vi fick bäst kontakt med ville låta sig intervjuas, trots att vi garanterade full anonymitet, berättar Nicholas Wakeham.

De tog sig in i landet som turister. Och ett av problemen var att hitta mat. Caféer och restauranger hade inte mycket att erbjuda. Tiggandet på gatorna var utbrett.

 

 

Desperat tiggande

-Jag har varit i bland annat Uganda, Kenya, Tanzania och Indien tidigare, men aldrig mött ett så desperat tiggande tidigare.

Hör mer om dagens Eritrea - ett nu slutet land som väldigt få svenskar besökt de senaste åren.

 

Afrikas yngsta land

Afrikas yngsta land där invånarna, och alla andra som stött frihetskampen, länge drömde om att det skulle utvecklas till ett av Afrikas mest demokratiska länder. Riktigt så blev det alltså inte.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Publicerat
Publicerat tar farväl genom att blicka framåt Lör 05 jan 2013 kl 15:35(20 min)

I denna den sista upplagan av Publicerat i P1 hör vi om mediernas framtid. Den har nämligen Framtidskommissionen försökt kartlägga. Hör också hur tre journalistelever vid Skurups folkhögskola ser på...

Publicerat bjuder på julbord Lör 29 dec 2012 kl 15:35(19 min)

Den här mellandags-veckan bjuder Publicerat på ett litet julbord med olika inslag. Som sig bör under julen plockar vi fram allt det vi har i skafferiet.

Hur har journalistiken utvecklats genom åren? Hur fungerar den idag? Och hur blir det i framtiden? Det frågar vi två journalister som skrivit böcker om livet om reporter: Björn Kumm och Jan Mosander.

Al Jaziras arabiskspråkiga tv-kanal fungerar idag som en sorts talesman för Qatars emir. Kanalen har helt släppt sin tidigare berömda, professionella journalistik! Det säger medieforskare Leon Barkho,..

I dag låter vi några presshistoriker, som skrivit mycket om Torgny Segerstedt, ge sin dom över filmen "Dom över död man". Vi går helt enkelt på bio med de tre mediehistorikerna för att se hur de...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".