Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Granskar medier & journalistik. Går bakom veckans rubriker & spanar in i framtidens medielandskap.
Ett avsnitt från Medierna
Mediechefers bonusar och nya grävmetoder
Lör 28 mar 2009 kl 11:00
Journalisten som blev privatdetektivI Norge har före detta journalisten Tore Sandberg vänt sju domar för bland annat våldtäkt och mord till frikännanden. Han använder klassiska journalistiska metoder,... med ett undantag: han tar betalt av sina klienter. Medierna var med på en konferens för grävande journalistik där Tore Sandberg presenterade nya bevis i ett av Norges mest uppmärksammade rättsfall.

Nya grävmetoder i USA
Som medierna berättat tidigare är den grävande journalistiken sällan prioriterad i besparingstider. I USA har grävandet funnit nya metoder genom ”Crowd Sourcing”, ett kollektivt sätt att gräva via internet. Tusentals obetalda medborgarjournalister samarbetar med en hemsida som gemensam bas. Ett uppmärksammat grävande av den här typen var ”Bittergate” som nära nog kostade Barack Obama presidentposten.

Medierna och bonusarna
Under veckan har nya avslöjanden om bonusar, pensioner och direktörslöner gjorts, senast om LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedins godkännanden av feta pensionsavtal. Det är inte första gången liknande avtal avslöjas och det gör att man kan undra om journalisterna fyllt sin granskande uppgift, har de synat systemen i grunden när samma historier upprepas gång på gång?

Dessutom har medierna ställt frågan om hur det ser ut med bonusar och pensionsvillkor i de största mediebolagen.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Medierna
Medierna
Medierna
Lör 12 aug kl 11:03(30 min)
Medierna
Lör 05 aug kl 11:03(30 min)
Medierna
Lör 29 jul kl 11:03(30 min)
Medierna
Lör 22 jul kl 11:03(30 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".