Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En glimt av de stora skeendena, som de syns i gränslandet mellan världspolitiken och svensk vardag.
Ett avsnitt från Konflikt
AFPAK - Två länder, ett krisområde
Lör 28 mar 2009 kl 11:00
Konflikt om ”AfPak” - den nya amerikanska förkortningen för krisområdet Afghanistan-Pakistan. Barack Obama tar nya tag med en helt ny strategi - för att lösa problemen i Afghanistan måste man även ta... sig an Pakistan. Kan han vända allt som har gått fel till något som går åt rätt håll?

Efter en två månader lång genomgripande översyn har nu Barack Obama presenterat sin nya Afghanistanstrategi - en bred ansats som också omfattar Pakistan. 
Strategin rymmer mer soldater men också mer diplomati och regionalpolitik. En internationell kontaktgrupp ska skapas med Afghanistans och Pakistans grannar, inklusive Iran, Indien Kina, Ryssland och Gulfstaterna. Det ska också bli mer och bättre bistånd till Afghanistan - jordbruksspecialister och lärare, ingenjörer och jurister, kontroll och samordning av biståndet ska bli bättre. Det ska bli slut på parallellsatsningar och dyra konsulter. Poliskår och armé ska utbildas och tränas.
Obama vill ge Pakistan ytterligare närmare 15 miljarder kronor om året i bistånd för att stärka demokrati och ekonomisk utveckling och hjälpa regeringen att stå emot det växande hotet från islamistiska extremister. Men militärt bistånd ska Pakistan inte få villkorslöst. Det är i Pakistan al Qaida och dess allierade och de afganska talibanledarna finns och Pakistan måste visa att det deltar i kampen mot dem.

Med i programmet för att kommentera vad Obamas nya strategi kan innebära för regionen är Anders Fänge, Svenska Afghanistankommitténs platschef i Kabul.

Medverkar gör den pakistanska journalisten och författaren Ahmed Rashid, en av världens mest ansedda Afghanistan-kännare. Mycket av det han har förespråkat i år är det vi nu kan se i Obamas nya strategi.

I den pakistanska Nordvästprovinsens huvudstad Peshawar lever och verkar journalisten Shaheen Buneri. Han har sina rötter i Swatdalen där talibanerna i en förhandling med den pakistanska regeringen erbjudit vapenvila i utbyte mot att de får införa sharia. Han berättar om en region där talibanernas inflytande ökar dag för dag.


Susanne Koelbl är det tyska veckomagasinet Der Spiegels Afghanistankorrespondent och författare till boken Voices from a dark country, om Afghanistan. För två veckor sedan intervjuade hon den nytillträdde chefen för ISI - den pakistanska underrättelsetjänsten - som inte ser något problem med att ISI har kontakter med talibanerna.
Artiklar i Der Spiegel:Ashraf Ghani har en lång meritlista. Bland annat har han jobbat på Världsbanken, var tidigare afghansk finansminister och tilltänkt efterträdare till Kofi Annan som FN:s general-sekreterare. Idag är han afghansk presidentkandidat. Vårt problem är inte talibanernas styrka, det är regeringens svaghet, säger han.

Carl Bildt om vilken roll EU kan komma att spela i den nya amerikanska strategin för Afghanistan och Pakistan och om de stora brister som idag finns och som måste rättas till.

Programledare: Agneta Ramberg
Producent: Marie Liljedahl

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Konflikt
Konflikt
Lör 16 sep kl 09:03(56 min)
Konflikt
Lör 09 sep kl 09:03(55 min)
Konflikt
Lör 02 sep kl 09:03(56 min)
Konflikt
Lör 17 jun kl 09:03(56 min)
Konflikt
Lör 10 jun kl 09:03(56 min)
Upptäck avsnitt från programmet Konflikt
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".