Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Veckomagasin om film, tv, dvd och internet. Detta är programmet för dig som vill nå längre och veta mer...
Ett avsnitt från Kino
Galaxer i mina braxer - om Battlestar Galactica och det svenska science fiction föraktet.
Fre 27 mar 2009 kl 19:00
Mänskligheten är i kris. Hämndlystna robotar i sexiga underkläder försöker utrota själva människorasen. Det enda som återstår av mänskligheten är en liten spillra som driver runt i risiga rymdskepp på... jakt efter ett nytt hem. Det är upptakten till tv-serien "Battlestar Galactica", vars fans över hela världen sörjde i helgen, efter att det allra sista avsnittet sänts. I veckans Kino dissekerar vi den redan kultmärkta tv-serien, och försöker också ta reda på varför den aldrig blivit stor i Sverige. Är "Battlestar Galactica" ett offer för det svenska science fiction-föraktet? Varför är det så svårt att ta till sig samhällskritiken och de religiösa bryderierna när de utspelas bland gigantiska rymdskepp och glansiga rymddräkter? Är "Kenny Begins" så mycket science fiction-film en svensk kan klara av? Kino har också spårat upp den amerikanske actionregissören McG, som bestämt sig för att återuppliva en verklig sf-klassiker. Han har regisserat den fjärde Terminatorfilmen, "Terminator Salvat

Mänskligheten är i kris. Hämndlystna robotar i sexiga underkläder försöker utrota själva människorasen. Det enda som återstår av mänskligheten är en liten spillra som driver runt i risiga rymdskepp på jakt efter ett nytt hem. Det är upptakten till tv-serien ”Battlestar Galactica”, vars fans över hela världen sörjde i helgen, efter att det allra sista avsnittet sänts.

I veckans Kino dissekerar vi den redan kultmärkta tv-serien, och försöker också ta reda på varför den aldrig blivit stor i Sverige. Är ”Battlestar Galactica” ett offer för det svenska science fiction-föraktet? Varför är det så svårt att ta till sig samhällskritik eller religiösa bryderier när den utspelas bland gigantiska rymdskepp och glansiga rymddräkter? Är ”Kenny Begins” så mycket science fiction-film en svensk kan klara av?

Kino har också speeddejtat den amerikanske actionregissören McG, som bestämt sig för att återuppliva en annan sf-klassiker. Han har regisserat den fjärde Terminatorfilmen, ”Terminator Salvation” som går upp på bio i sommar.

Programledare: Roger Wilson

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kino
Kino med gäster summerar film- och TV-året... Fre 11 dec 2015 kl 19:03(52 min)

2015 är ett av de starkaste debutantåren någonsin, med Min Lilla Syster, Tjuvheder och Efterskalv i startfältet. Men samtidigt är det året då svensk film har befunnit sig i kris publikmässigt.

Klimatvånda, en bröllopsdag med problem och... Fre 04 dec 2015 kl 14:03(43 min)

I Paris möts många av världens ledare för att hitta lösningar på en av vår tids största utmaningar. Kino ställer sig frågan vad filmen har för betydelse i arbetet för en hållbar framtid?

Kino följer med på världspremiären av dokumentärfilmen "Den unge Zlatan" av Magnus och Fredrik Gertten på IDFA i Amsterdam.

Efterskalv - brott och straff och falsk försoning Fre 20 nov 2015 kl 14:03(45 min)

Magnus von Horns film Efterskalv är kusligt aktuell. Den handlar om vad som är möjligt att förlåta. Finns det egentligen någon väg tillbaka till gemenskapen efter ett grovt brott?

En underbar jävla jul och Stockholms filmfestival Fre 13 nov 2015 kl 14:03(45 min)

I Helena Bergströms nya film är kärnfamiljen i upplösning. Simon och Oscar julpyntar och väntar barn med kompisen Cissi. Är Sverige moget nu för bred underhållning om villkoren för en regnbågsfamilj?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".