Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Valda delar ur P1 Kultur - programmet som introducerar, fördjupar och analyserar.
Ett avsnitt från Kulturpoddar i P1
I Dylans fotspår. Mia Gerdin om svensk americana
Ons 07 dec 2016 kl 13:01
P1 Kultur har i kölvattnet efter Bob Dylans Nobelpris i litteratur sökt svaret på varför många svenska artister framgångsrikt arbetar i den mest uramerikanska sångtraditionen av alla.

Artister som First Aid Kit från Stockholm, Tallest Man On Earth från Dalarna och Daniel Norgren bosatt i Tvärred har fått stora framgångar de senaste åren med musik som har sina rötter i amerikansk countryblues, bluegrass och folkmusik - det som numera kallas americana.

Ytterligare en artist och låtskrivare, 24-åriga Ellen Sundberg från Bjärme i Jämtland, har nyligen släppt sitt tredje album.  Att hon över huvud taget började skriva egna låtar och framträda med dem är Bob Dylans förtjänst.

 - Jag har nog påverkats allra mest av honom för han har funnits med så himla länge", säger hon.  -Hans texter är mycket speciella, det hörs på beslutsamheten och fraseringen när han sjunger.

Kristian Mattson alias The Tallest Man from Earth säger att det är tack vare Dylan som han hittade skivor och bootlegs med "en massa artister, röster och avarter av musik som jag bara älskar".

-Och kanske som Dylan vill jag inte begränsa mig och bara göra kopior, utan hitta egna uttryck, säger han. 

Daniel Norgren, First Aid Kit och Christian Kjellvander är andra exempel på hur svenska musiker vuxit upp med den amerikanska folk-country-blues-traditionen och gjort den till sin. Den musik som allt oftare kallas americana.

P1 Kulturs Mia Gerdin försöker bena ut begreppet och dess tillkomst.  Vilken roll spelar t ex Neil Young, Johnny Cash och skivproducenten Rick Rubin för att americana blivit ett musikaliskt begrepp?

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

Vi tar tempen på filmåret 2017 - och tv-seriehösten. Vad har fastnat i den stora strömmen? The Square, väl? Sameblod? Alias Grace? Grotesco? Fyra kritiker och en programledare väljer och vrakar.

Robert Lepage får en egen teater Tor 14 dec kl 10:01(16 min)

Kerstin Berggren åkte till Quebec City för att träffa den världsberömde kanadensiske teaterskaparen, skådespelaren, manusförfattaren och filmregissören Robert Lepage.

En internationell lägesrapport kring metoo-rörelsen med fem av radions korrespondenter - och så intervjuar vi en av världens ledande feministiska litteraturforskare. Och en essä om att förvandlas från...

Gullan Bornemark – med rätt att tralla Tis 12 dec kl 13:01(29 min)

Hårt arbetande i barnens tjänst - 2017 fyllde Gullan Bornemark 90 år. Kulturredaktionens Lisa Wall porträtterar den svenska barnmusikens portalfigur.

Roger Wilson med gäster värmer upp inför Nobeldagen: Björn Kjellman läser ett avsnitt ur Kasuo Ishiguros Nobelföreläsning, vi diskuterar filmerna efter hans böcker och Mattias Berg om turerna kring...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".