Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor.
Ett avsnitt från Plånboken
Begränsat med tidsbegränsat
Ons 25 mar 2009 kl 14:00
Projektanställning, visstidsanställning, timvikariat, årskontrakt och säsongsarbete - det finns många anställningsformer som är tillfälliga och i tider av ekonomisk kris brukar de bli fler. Inom vissa... sektorer är det inget ovanligt att arbeta år efter år utan att få fast anställning. Hankar man sig fram utan ett fast jobb kan det få konsekvenser för ens privatekonomi, till exempel kan det bli problem när man ska ha banklån.

Sarah-Maya Jackson är just ett sådant exempel, hon har hamnat i en knepig situation för att hon som skådespelare inte kan få någon fast anställning. För fyra år sen blev hon beviljad ett banklån för att kunna köpa lägenheten hon bodde i när den omvandlades från hyresrätt till bostadsrätt. Eftersom hon studerade på den tiden gick hennes föräldrar in som medlåntagare, där bland annat hennes pappa pantsatte en stor summa pengar på ett konto som spärrades till dess att Sarah-Maya hade en inkomst, så hette det i en muntlig överenskommelse då. Men idag menar hennes bank att bara en fast anställning kan få dem att släppa på spärren.

- Det hade jag kunna säga på en gång på mötet att chansen när man går ut scenskolan att man får en fastanställning idag är lika med noll. Det villkoret hade min pappa aldrig gått med på. Han är ju angelägen att få förfoga över sina pengar, säger Sarah-Maya Jackson till Plånboken.

Hör Nordeas låneproduktchef Michael Skytt. Hör också Kicki Westerståhl, vd på Konsumenternas bank- och finansbyrå.

Bara naturliga råvaror och böljande gröna kullar i smörfabriken och 100 procent rent solsken rakt ner i juiceglaset. Eller varför inte äta sådär naturligt som på stenåldern?

Att hänvisa till naturen slår an på helt rätt strängar hos oss konsumenter när det gäller att få oss att köpa vissa varor eller välja en viss typ av mat. Problemet är bara att ”naturligt” verkar kunna betyda precis vad som helst, bara det passar avsändarens syften.

I veckans upplaga av Plånboken träffar vi Sarah Vinterlycka som forskar om den ”Naturliga” maten vid Linköpings universitet.

Dessutom kommer Carina Lundgren, chefredaktör på Råd och Rön, hit och svarar på lyssnarnas frågor om konsumenträtt.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Plånboken
Plånboken
Ons 16 aug kl 10:03(50 min)
Plånboken
Ons 09 aug kl 10:03(50 min)
Plånboken
Ons 02 aug kl 10:03(50 min)
Plånboken
Ons 26 jul kl 10:03(50 min)
Plånboken
Ons 19 jul kl 10:03(50 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".