Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Unga på bussen söker lugn i sin egen bubbla
Tor 12 jan kl 12:10
Hur ska kollektivtrafikbolagen behålla ungdomar som reser med skolkort som vuxna kunder som frivilligt väljer att resa kollektivt? Det har en kvalitativ studie från VTI försökt kartlägga.

24 ungdomar i åldern 18-20 år i Göteborgsområdet har intervjuats om sina värderingar, attityder och önskemål kring kollektivtrafik.

Av svaren framgår att ungdomar överlag är mycket positiva till kollektivtrafik, men informationen kring exempelvis förseningar måste bli mycket bättre, och ombord på bussen eller tåget vill unga ha gott om plats, möjlighet att ladda mobilen och få lugn och ro i sin egen bubbla.

Fullpackade bussar kanske verkar ekonomiskt smart, men om unga ska fortsätta att välja kollektivtrafik behöver kapaciteten ökas så det blir mer gott om plats, menar Christina Stave, forskare inom beteendevetenskap och psykologi på VTI Statens väg- och transportforskningsinstitut som gjort studien i samarbete med Nationellt kunskapscentrum för kollektivtrafik. 

I programmet träffar du också resenärerna Rasmus, 18 år, Ella, 16 år, och Zeineb, 15 år.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten? Beethovens Pastoralsvit är utgångspunkten i...

Hur skyddar vi kusten när havet stiger? Tor 14 dec kl 12:10(20 min)

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".