Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sammanfattningar av vetenskapsnyheter, aktuella reportage, fördjupningar och analyser av viktiga händelser...
Ett avsnitt från Vetenskapsradions veckomagasin
Kan pedofili hanteras med en spruta?
Fre 13 jan kl 14:03
Veckomagasinet om metoder att förhindra övergrepp på barn, om sopproblem under Marsresa och om hur forskare lyckats härma spindeltråd.

Ett läkemedel som snabbt ska dämpa lusten att se och utföra sexuella handlingar mot barn prövas i en studie på Karolinska institutet.

Medlet verkar ha effekt efter bara några dagar, jämfört med så kallad kemisk kastrering som sänker testosteronnivåerna och samtalsterapi, som båda verkar på längre sikt. Enligt forskaren Christopher Rahm kan pedofili vara en medfödd variation i hjärnan som får uttryck i puberteten, och han undersöker även detta i sin studie.

I Veckomagasinet möter vi flera svenska forskare med spännande projekt. En ska lösa problem med sopor under Nasas planerade färd till Mars, en verkar ha knäckt koden till hur man gör konstgjord spindeltråd på spindelns eget vis, och en hoppas kunna göra genetiska undersökningar på gäddor för att se om en vanlig stödåtgärd för den populära fisken fungerar. 

Och så hör vi om det senaste stora fyndet när det gäller hur vår orienteringsförmåga fungerar i hjärna.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradions veckomagasin

Mjuka män är ett tema i veckans magasin. Ny forskning visar nämligen att män kan faktiskt må extra dåligt av influensa, och för 200 år sedan uttryckte män sin vänskap sinsemellan i mycket romantiska...

Allt fler vapen i ond cirkel Fre 08 dec kl 14:03(45 min)

Veckomagasinet fördjupar veckans nyheter som handlat om ökad spridning av vapen, odlat kött och så väntar Nobelyra på söndag.

De många vittnesmålen om sexuella trakasserier och övergrepp inom forskarvärlden och läkarkåren påverkar både de drabbade kvinnorna och forskningen som helhet.

Småsyskon väljer oftare konstnärliga utbildningar medan medicin och teknik är vanligare bland storasyskon, visar ny forskning. Småsyskon tjänar även mindre pengar senare i livet. Men vad beror det på?

Minnen av terror väcks för att mildras Fre 17 nov kl 14:03(45 min)

Två år efter terrordåden i Paris plågas många av dem som överlevde av mardrömmar och plötsliga starka minnesbilder. Nu prövas en ny behandling där minnena väcks med flit.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".