Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
För dig som är fritidsodlare och som vill gräva lite djupare i kompost och rabatter för att lära dig...
Ett avsnitt från Odla med P1
Vårsol på fönsterbrädan!
Mån 23 mar 2009 kl 11:00
Nu grönskar det i radion igen när vi drar igång en ny säsong med inspirerande program om växter och trädgård. I säsongspremiären tittar vi på krukväxter som trivs i soliga fönster, vi berättar om den ständigt... lika populära pelargonen och så får du möta Anton och Kristina, som just skaffat sin första odlingslott.

Än dröjer det innan jorden reder sig och man kan börja med odlingsbäddar och vårsådder. Inomhus däremot går det bra att sticka fingrarna i jorden! Det är dags att sköta om krukväxterna efter vintern och kanske att skaffa lite nytt också. I handelsträdgårdar och plantbutiker prunkar nu förföriska krukväxter i alla upptänkliga färger - men vad ska man välja? Och var ska växterna placeras?

Så här i vårdagjämningstider lyser ju solen allt starkare på fönsterbrädan, och för många krukväxter blir solstrålarna lite väl intensiva. Odla med P1:s expert Maj-Lis Pettersson ger råd om krukväxter som tål söderfönster utan att bli brända eller uttorkade.

Vårsolen ger också skjuts åt tillväxten, och nu kan man passa på att ta sticklingar från sina favoriter. Hur det går till förklarar Maj-Lis i veckans program.

Här kan du höra en längre version av reportaget om krukväxter:

Det handlar också om en verklig favorit  på fönsterbrädan när Karin Martinsson, förste intendent vid Bergianska Trädgården berättar om pelargonernas historia. Karin har bland annat skrivit boken Pelargoner - kultuarv i kruka.

Apropå krukor, så har just Krukväxtuppropet startat. Det sker i POM:s regi (Programmet för odlad mångfald.)
Karin Persson leder projektet, där man söker efter gamla rumsväxter. De ska ha sitt ursprung före 1960, och har du en sådan växt i din ägo, så skriv till Karin Persson, CBM. BOX 57  230 53 Alnarp  eller e-posta till karin.persson@cbm.slu.se
Berätta lite om växtens historia, och skicka gärna med en bild. Det finns mer att läsa om projektet på POM:s hemsida
www.pom.info

I veckans program presenteras också våra Nybörjare Anton Ragnarsson och Kristina Nyström. De har just skaffat sin första odlingslott i Ekebydalen i Upppsala. Läs mer om deras odlingsdrömmar - och farhågor - i spalten till höger.

Programledare: Lena Redin och Ulla de Verdier

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Odla med P1
Odla med P1
Mån 11 sep kl 10:35(25 min)
Odla med P1
Mån 04 sep kl 10:35(24 min)
Odla med P1
Mån 28 aug kl 10:35(24 min)
Odla med P1
Mån 21 aug kl 10:35(25 min)
Odla med P1
Mån 14 aug kl 10:35(25 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".