Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Publicerat
Exploderande intresse för Dawit Spraymålning graffiti eller klotter?
Sön 22 mar 2009 kl 12:00
Efter sju och ett halvt år har plötsligt dagstidningarnas intresse för Dawit Isaak exploderat. En stor del av förtjänsten för detta är Expressens. Men vad leder kampanjerna till? Och kan det inte bli... för mycket av det goda?Och efter förra veckans krönika om konstbråken - hör också hur de tongivande medierna nästan alltid betraktar spraymålningar på offentlig plats som klotter och inte graffiti. Dvs som skadegörelse, inte konst.

 

Dawit Isaak sitter inspärrad på åttonde året utan åtal eller rättegång någonstans i Eritrea. Eller ligger han på sjukhus?

Hans fall kan ingen som lyssnar på Publicerat ha undgått att märka. Men nu har intresset för honom plötsligt ökat kraftigt i medierna.

 

Samordnad kampanj

Inte minst i Expressen, som ligger bakom den växande mediekampanjen . Hittills är Aftonbladet, Svenska Dagbladet och kanske Dagens Nyheter med på tåget.

Göteborgs-Posten har länge varit aktiv på sitt håll. Dawits fru och tre barn finns i Göteborg.

 

Information via sms

Och nu har ett helt gäng tidningar i Skåne dragit igång en informationskampanj via sms på inititativ av en webbredaktör på lilla Trelleborgs Allehanda.

Publicerat försöker ge en samlad bild av mediernas allt kraftfullare agerande.

 

Omöjlig sak?

Samtidigt fortsätter UD med sin kritiserade tysta diplomati. Och statsminister Fredrik Reinfeldt säger att det är ”nära nog omöjligt att få Dawit Isaak fri”.

Frågan är förstås också om de nya, kraftfullare kampanjerna verkar kontraproduktivt? Dawits fru och barn är inte enbart förtjusta.

Vi diskuterar saken med Expressens nye chefredaktör Thomas Mattsson och Leif Öbrink - ordförande i Stödkommittén för Dawit Isaak.

KLOTTER ELLER GRAFFITI? 

I förra veckans krönika gick Johannes Ekman till storms mot att medierna alltid hakar på diskutabla konstyttringar. ”Ju mindre konst, desto större uppmärksamhet”, som Pierre Bordieu en gång sa.

Men är spraymålningar på offentlig plats klotter eller graffiti? Skadegörelse eller konst? Det undrar frilansjournalisten Mikael Sjödell i ett inslag.

 

Skadegörelse enligt bladen

Han har gjort en snabb genomgång av landets största tidningar, som visar att de nästan alltid använder ordet klotter. Allra mest så Sydsvenskan. Varför då, frågar vi dess chefredaktör Daniel Sandström.

Tidningskooperativet Fria Tidningar har däremot helt slopat begreppet klotter och använder termen graffiti.

 

Ord alltid viktiga

Hör varför. Och språkvetaren Jordan Zlatev om hur viktigt det är vilka ord som används i medierna.

 

Får vi bjuda på lite ytterligare språkvetande...

Det här hörs inte i programmet. Men intressant eller festligt i sammanhanget är - så vitt vi har förstått - att i USA står begreppet graffiti för det negativa. Och det positiva - mer neutrala ordet - är gatukonst, på engelska Street art

På fint språkvetarspråk alltså: 

Svenska dikotomin graffiti-klotter motsvaras i USA av gatukonst-graffiti.

Svenskans neutrala begrepp graffiti är i USA med andra ord det begrepp som medier och politiker använder pejorativt i syfte att rama in en kulturyttring som de motarbetar. 

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Publicerat
Publicerat tar farväl genom att blicka framåt Lör 05 jan 2013 kl 15:35(20 min)

I denna den sista upplagan av Publicerat i P1 hör vi om mediernas framtid. Den har nämligen Framtidskommissionen försökt kartlägga. Hör också hur tre journalistelever vid Skurups folkhögskola ser på...

Publicerat bjuder på julbord Lör 29 dec 2012 kl 15:35(19 min)

Den här mellandags-veckan bjuder Publicerat på ett litet julbord med olika inslag. Som sig bör under julen plockar vi fram allt det vi har i skafferiet.

Hur har journalistiken utvecklats genom åren? Hur fungerar den idag? Och hur blir det i framtiden? Det frågar vi två journalister som skrivit böcker om livet om reporter: Björn Kumm och Jan Mosander.

Al Jaziras arabiskspråkiga tv-kanal fungerar idag som en sorts talesman för Qatars emir. Kanalen har helt släppt sin tidigare berömda, professionella journalistik! Det säger medieforskare Leon Barkho,..

I dag låter vi några presshistoriker, som skrivit mycket om Torgny Segerstedt, ge sin dom över filmen "Dom över död man". Vi går helt enkelt på bio med de tre mediehistorikerna för att se hur de...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".