Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.
Ett avsnitt från Meny
Så har hemmets hjärta förändrats på 100 år
Tor 19 jan kl 10:03
Våra kök har genomgått många förvandlingar. Från vedspis i slutet av 1800-talet, via kök enligt statligt bestämd standard, till en modern dröm med senaste tekniken.

– Att ha en rostfria diskbänk med två hoar, det var stort, säger Kristina Sandberg, författare till de prisbelönade romanerna om hemmafrun Maj.
Kristina möter oss i Nordiska Museets uppbyggda 40-talslägenhet, med ett kök som skulle kunnat vara Majs kök.
– Kvinnornas hade ofta sju till åtta måltider om dan att göra, berättar Kristina.
Vilken roll spelade köket i Majs och andra hemmafruars liv? Varför ville Kristina skriva om det? Och har vi förlorat något när den tiden försvann?

På Ikea guidar Miki Tabakovic oss runt bland de uppbyggda köken.
– Det populäraste köket 2017 är ett vitt kök med matta luckor.
Men utan rostfri bänk. Vilka kök drömmer vi om idag?

Hur har de svenska köken utvecklats från det att vi fick vad som kan kallas kök i slutet på 1800-talet? Resan är kantad av vetenskapligastudier, kommitéer, statliga standarder och hyresrätter som blir till bostadsrätter. På många sätt har köket idag faktiskt återfått de funktioner som det hade för hundra år sedan.

Menys programledare Tomas Tengby jämför också sitt allra första egna kök med det han har nu. Kolla gärna in video om du vill se var han lagar mat idag.

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.04
    The Rolling Stones - Angie
    Album: Goats Head Soup
    Bolag: Universal Music Digital Luxembourg
  • 10.06
    Mott The Hoople - Roll Away the Stone
    Album: The Essential
    Bolag: Sony Music
  • 10.07
    Fabrizio Paterlini - Somehow Familiar
    Fabrizio Paterlini
    The Art of the Piano
    Etikett: Fabrizio Paterlini Records
  • 10.10
    Ernst Rolf - Bättre Och Bättre Dag För Dag (I'm Getting Better Every Day)
    Album: Svenska Örhängen - 50 sånger Vi Minns
    Bolag: Parlophone Sweden
  • 10.13
    Yann Tiersen - Les deux pianos
    Album: Amélie (Original Soundtrack)
    Bolag: Parlophone France
  • 10.20
    Siw Malmkvist - Den som glad är
    Album: Tunna skivor och andra gulgkorn
    Bolag: WM Sweden
  • 10.24
    Siw Malmkvist - Mamma är lik sin mamma
    Album: Tunna skivor och andra gulgkorn
    Bolag: WM Sweden
  • 10.26
    Yann Tiersen - Les deux pianos
    Album: Amélie (Original Soundtrack)
    Bolag: Parlophone France
  • 10.27
    Lill-Babs - En hemvävd stillsam tös
    Album: Musik vi minns...
    Bolag: Universal Music
  • 10.27
    Ewa Roos - Vilken härlig dag
    Album: Minnen 2 ... 40 minnesvärda svenska klassiker
    Bolag: Universal Music AB
  • 10.29
    Ernst Rolf - Bättre Och Bättre Dag För Dag (I'm Getting Better Every Day)
    Album: Svenska Örhängen - 50 sånger Vi Minns
    Bolag: Parlophone Sweden
  • 10.30
    Fabrizio Paterlini - Somehow Familiar
    Fabrizio Paterlini
    The Art of the Piano
    Etikett: Fabrizio Paterlini Records
Programmet tillhör kategorin: Livsstil
Alla avsnitt från programmet Meny
Tarmbakterierna, maten och du Igår kl 10:03(30 min)

Lina Nertby och Mia Clase mötte tarmbakterierna för tre år sen och deras liv förändrades. Fredrik Bäckhed forskar på kopplingen tarmbakterier, mat och hälsa.

Säsongens bästa gurka heter – pumpa! Tor 16 nov kl 10:03(30 min)

Om att försöka odla världens största pumpa. Kockar och kokboksförfattares favoritpumpor och favoritrecept. Och om pumpor i Japan och Kina.

Vi hissar och dissar halvfabrikat Tor 09 nov kl 10:03(29 min)

Skäms du när du köper halvfabrikat? Eller är det smarta genvägar? Vad funkar? Och vad går bort? Vi provsmakar.

Socker – en gång var det dyrt och exklusivt. Det vita guldet. Socker var en av de viktigaste varorna under kolonialismen. Socker och slavhandel gick hand i hand.

Kommer kokboken långsamt dö, och det digitala ta över? Eller kan de ha nytta av varandra? Paret bakom Green Kitchen Stories siar om framtiden.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".