Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Svenskar skadas av falsk medicin
Tor 19 jan kl 12:10
Kriminell handel med förfalskade läkemedel där folk köper piller som innehåller mjöl eller råttgift förekommer också i Sverige. Främst på nätet, men svenskar köper också falsk medicin utomlands.

Sveriges Radios globala hälsokorrespondent Johan Bergendorff har rest till bland annat Zambia, Nigeria och Kina för att undersöka hur fuskmediciner kan stoppas. Han har själv köpt vad han misstänker är fyra sorters förfalskade potenspiller på en marknad.

Läkemedelsverkets labb har testat vad de innehåller, och utredaren Elin Maria Bergsten svarar på risken att få falska tabletter via svenska apotek.

Dessutom medverkar Susanne Lundin som är professor i etnologi i Lund och undersöker medicinska frågor i gråzonen.

I programmet medverkar också Margareta Troein, professor i allmänmedicin i Lund och även distriktsläkare sedan 40 år. Tidigare har hon varit ordförande i Svenska Läkaresällskapet.

I projektet Falsified drugs har svenskar som handlar medicin på okontrollerade nätsidor studerats. Även läkare tillfrågas om de stött på patienter som tagit falsk medicin.

Vi träffar också Felicia Dagu, offer för falska läkemedel i Nigeria, Isaac Abrak, journalist Nigeria och Bernard Leroy, direktör IRCAM, International Institute of Research Against Counterfeit Medicines.

Mer om kampen mot fuskläkemedel i reportaget Brottssyndikat går från knark till falskmedicin 

Musik som spelats i avsnittet

  • 12.10
    Ensemble - Useless
    Ensemble
    Erin Brockovich - Original Motion Picture Soundtrack
    Etikett: Sony Classical
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Varje år blir mer än två miljoner flickor omskurna eller könsstympade. Men traditionen minskar sakta. Hur skyndar man på processen? Följ med till Djibouti där omskärerskan lagt ner rakbladet.

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Växtjakten efter klimatkatastrofen Tor 16 nov kl 12:10(19 min)

En klimatkatastrof får till följd att den skandinaviska naturen utraderas, alla former av högre liv slås ut. Det här är ingen undergångsprofetia. Det har redan hänt.

Margaret Hamilton trotsade 1960-talets hemmafruideal och blev Apolloprojektets första programmerare. Tack vare hennes mjukvara blev månlandningen möjlig. Samtidigt lade hon grunden för en ny industri.

Drottning Ranavalona styrde över Madagaskar på 1800-talet. Hon har beskrivits både som en kvinnliga version av Caligula och en smart antikolonial hjältinna. Allt handlar om vem som skriver historien.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".