Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Wannsee-konferensen: Här planerades Förintelsen för 75 år sedan
Fre 20 jan kl 12:10
Idag för 75 år sedan möttes 15 toppchefer inom den nazityska maktapparaten för slå fast riktlinjerna i försöket att utrota Europas judar.

Den 20 januari 1942 hade Reinhard Heydrich, rikssäkerhetschef i Nazityskland kallat 14 ledande personer inom olika delar av den tyska förvaltningen. Heydrich hade tidigare fått i uppgift av Hermann Göring, Hitlers ställföreträdare som rikskansler, att organisera den "slutgiltiga lösningen" av judefrågan.

I det 15 sidor långa protokollet från konferensen talas inte rakt ut om massmord, men kort tid efter var det storskaliga utrotandet av främst judar i gång.

I programmet besöker Mats Carlsson-Lénart villan vid sjön Wannsee i Berlin där konferensen ägde rum. Villan är i dag ett museum, där inte minst tyska skolklasser gör studiebesök.

Medverkar gör rättshistorikern Hans-Christian Jasch, direktör för Haus der Wannsee-Konferenz och Peter Longerich, professor i historia vid det tyska försvarets universitet i München och författare till en ny bok om Wannsee-konferensen.

Musik som spelats i avsnittet

  • 12.10
    Ensemble - Useless
    Ensemble
    Erin Brockovich - Original Motion Picture Soundtrack
    Etikett: Sony Classical
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Han bygger rymdfilmer på fysikens lagar Fre 08 dec kl 12:10(19 min)

Nobelpristagaren Kip Thorne använder nu sina kunskaper i fysik för att bidra till filmskapande, senast Interstellar. Det har lett till nya metoder att ta fram grafik och bilder på svarta hål och...

Det vågade klivet in i en ny astronomi Tor 07 dec kl 12:10(20 min)

Forskarna hade laddat för gravitationsvågor i ett halvsekel. När upptäckten plötsligt gjordes var det svårt att tro på den. Nu vet vi att den var på riktigt, och att astronomin gått in i en ny epok.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".