Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sammanfattningar av vetenskapsnyheter, aktuella reportage, fördjupningar och analyser av viktiga händelser...
Ett avsnitt från Vetenskapsradions veckomagasin
Ingenjörskonst mot övergödningen i Östersjön
Fre 20 jan kl 14:03
Om kampen mot bottendöden i Östersjön, dieselmotorer och om falska läkemedel. Vi fördjupar också nyheten om cancertest med hjälp av mobilen.

Det är dags att fokusera mer på de stora mängder näringsämnen som redan finns i Östersjön, och på att med storskalig ingenjörskonst antingen binda framför allt fosfor i bottensedimenten, eller pumpa upp den på land. Det menade flera deltagare på ett seminarium i veckan. Andra varnar för risker med sådana insatser, men 30 procent av bottnarna är redan döda, säger Anders Ahlm på Världsnaturfonden WWF och tillägger: 

"Hur mycket värre kan det bli om man försöker fixa det?".

I veckomagasinet hör vi också om dieselmotorer som forskare vill köra på bensin för att minska utsläppen, om hur falska läkemedel tar många människors liv i världen och även köps av många svenskar på nätet, och om  den lilla mobiltelefontillsatsen som kan göra cancertest.

Musik som spelats i avsnittet

  • 14.54
    The Modern Jazz Quartet - It Don't Mean a Thing (If It Ain't Got That Swing)
    Album: Vendome
    Bolag: Chard
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradions veckomagasin

Småsyskon väljer oftare konstnärliga utbildningar medan medicin och teknik är vanligare bland storasyskon, visar ny forskning. Småsyskon tjänar även mindre pengar senare i livet. Men vad beror det på?

Minnen av terror väcks för att mildras Fre 17 nov kl 14:03(45 min)

Två år efter terrordåden i Paris plågas många av dem som överlevde av mardrömmar och plötsliga starka minnesbilder. Nu prövas en ny behandling där minnena väcks med flit.

De kallas för fjärilsbarn, barn med sjukdomen Epidermolysis bullosa med hud så tunn och känslig att den för tankarna till fjärilsvingar. Nu väcker genterapi hopp om ett bättre liv för barnen.

Rymden visar dold sal i solgudens palats Fre 03 nov kl 14:03(45 min)

Många gåtor omger Egyptens pyramider, och nu har avancerad partikelfysik bidragit till att skapa ännu en. Varför har den mest kända, Cheopspyramiden, ett stort och tidigare okänt hålrum?

Me too i forskningsvärlden Fre 27 okt kl 14:03(45 min)

Blivande kvinnliga läkare som besöker kirurgkliniken blir så avskräckta av machojargongen där att de väljer andra inriktningar, visar en ny avhandling.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".