Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktualitetsmagasin med livsåskådningsperspektiv - hur religioner påverkar livet och politiken.
Ett avsnitt från Människor och tro
Islamdebatt i Norge
Fre 20 mar 2009 kl 16:00
Nya framgångar för fremskrittspartiet i Norge. 30% kan tänka sig att rösta på partiet i stortingsvalet i höst. Framgångarna tvingar ut regeringspartiet i debatten kring invandring och islam och nu talar... företrädare från arbeiderpartiet om krafttag mot radikal islam, men vad menar man med norsk radikal islam? Kommentar och analys. Konfucius går en ny vår till mötes i Kina. Ny statligt finansierad storfilm börjar spelas in om några veckor. Vad betyder det att Kina nu lyfter fram sitt konfucianska arv? I Japan finns en motsatt tendens. Landets unga ifrågasätter den konfucianska traditionen med flit, sparsamhet och hårt arbete som hörnpelare. Reportage från Tokyo. Utrikeskrönika signerad Cecilia Uddén och i kvartsamtalet, Staffan Ekegren, som skrivit texterna i en ny bok om syrianer i Sverige. I trettio år har han följt några familjer och dokumenterat deras resa.

I Norge har Framstegspartiet återigen gått framåt och runt 30 procent av norrmännen kan tänka sig att rösta på Fremskrittspartiet - Frp- i stortingsvalet i september. Partiets senaste framgång kommer efter en het debatt om radikal islam i Norge där Fremskrittpartiets ledare Siv Jensen satte agendan i debatten och tvingade fram motsägelsefulla uttalanden från profiler inom Arbeiderpartiet. Kommer islam bli en av huvudfrågorna i den norska valrörelsen? Vad menar de norska politikerna när det talar om att bekämpa ”radikal islam”? Analys med Per Arne Bjerke, NRK och Magnus Marsdal debattör och författare till boken ”Frp Koden”.

I Kina har tänkaren Konfucius fått en renässans efter att hans filosofi i flera decennier setts som feodalt och förtryckande av den kommunistiska ledningen. Det senaste tecknet på att Konfucius lära åter är gångbar är den storfilm som det statliga filmbolaget China Film Group planerar. Rollen som Konfucius axlas av skådepelaren Chow Yun-fat som tidigare gjort succé i flera kinesiska gangsterfilmer. Vad betyder det att Kina återigen knyter an till det konfucianska arvet och vad spelar den antika tänkaren för roll i moderna kinsesers liv?

I Japan har Konfucius tankesystem legat till grund för en stark arbetsmoral och lojalitet mot överordnade. Men i takt med att den ekonomiska krisen kopplar ett strypgrepp på världens näst största ekonomi ifrågasätter allt fler unga japaner om världen verkligen bara har flit, sparsamhet och hårt arbete att erbjuda. Reportage i Människor och tro av frilansjournalisten Jon Thunqvist.

”Tager du detta land” är titeln på en nyutkommen bok där vi i text och bild får följa ett antal syrianska familjer från deras ankomst till Sverige fram till idag. Hör författaren Staffan Ekegren berätta om de trettio åren, om sin och fotografen Lasse O Perssons moderna Mobergstrilogi, om integration och främlingsfientlighet och om hur samlivet med det nya landet har förändrat tanken hos de människor han dokumenterat och hur hans eget tänkande påverkats av dem som idag blivit hans vänner.

Programledare: Tithi Hahn
Producent: Åsa F Vestegren

Programmet tillhör kategorin: Livsåskådning
Alla avsnitt från programmet Människor och tro
Kvinnorna som kommer hem från IS Tor 07 dec kl 14:03(45 min)

Är de offer eller förövare, och hur ska Europa bemöta dem? Det handlar om kvinnor som varit med i islamiska staten i Syrien och Irak och nu återvänder till sina hemländer.

En kraftfull karl som strider för Kristus. En mjuk man som ägnar sig åt relationer. Se där två konkurrerande kristna mansideal. Människor och tro diskuterar kristen manlighet.

Bryr sig Gud om vem jag har sex med? Är Gud emot tillfälliga relationer - i så fall varför? I temaprogrammet om sex och religion delar lyssnarna med sig av sina tankar och erfarenheter.

Slöjförbud är ett allt vanligare inslag i svensk debatt. Människor och tro besöker Trollhättan, där Liberalerna vill stoppa alla religiösa symboler på barn och vuxna i kommunens verksamhet.

Präster och arbetare hamnade på olika sidor i det finska inbördeskriget för hundra år sen. Mellan kyrkan och folket uppstod en förtroendekris som bearbetats ända in i vår tid.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".