Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Gräver djupt i det ytliga.
Ett avsnitt från Stil
Valentina – det amerikanska modets första superstar
Fre 20 mar 2009 kl 11:00
I veckans STIL berättar vi historien om modeskaparen Valentina (1899-1989). En kvinna av ryskt ursprung som i New York - mellan åren 1928 fram till 1957 - byggde upp en enastående karriär genom att använda... sig själv som bästa modell. Valentina blev faktiskt den mest framgångsrika, oberoende, klädskaparen i USA genom tiderna.

Valentinas arbetade efter mottot: ”Fit the century, forget the year”, det vill säga hon ansåg att plaggen skulle ha en hållbar stil, oberoende av årets mode. Den målsättningen lyckades hon med. Många av hennes plagg, framför allt aftonklänningarna, ser än idag toppmoderna ut.

Flera av dem kan man se på den omfattande utställningen om Valentina, ”Valentina, American Couture and the Cult of Celebrity”, på Museum of the City of New York, i New York (fram till den 17 maj). I samband med den har även en bok om hennes liv och verk publicerats.

Kanske kan man helt enkelt påstå att Valentina var en sorts amerikansk Coco Chanel. För Mademoiselle Chanel och Madame Valentina hade många likheter. Båda växte upp i kloster, ljög friskt om sin bakgrund, skapade sig en förmögenhet, och blev själva celebriteter. Båda hade dessutom en bakgrund inom teater och formgav teaterkostymer. Under åren gjorde Valentina dräkter till mer än hundra olika uppsättningar.

Valentina var suverän på PR och sålde in sig själv lika mycket som kläderna genom sitt utseende, sin extravaganta stil och slagfärdiga uttalanden. ”Min ateljé är som en klinik där jag behandlar mina patienter för dålig smak”, kunde hon säga. Hon poserade själv i sina kreationer för Vogue och Harper’s Bazaar, men så var Valentina en mycket stilig kvinna med påtagliga likheter med Greta Garbo. De blev för övrigt mer än vänner. Om det berättar vi mer om i programmet.

Dessutom besöker vi Sankta Birgitta Kloster i Djursholm och pratar med syster Ida om hur nunnedräkten ser ut och vad den symboliserar.
Lehna Edwall berättar om hur teaterkostymer kan prata.

Veckans gäst är Lena Kvarnström, ansvarig för modeutbildningen på Beckmans designhögskola.

Programmet tillhör kategorin: Livsstil
Alla avsnitt från programmet Stil
Stil
Fre 22 sep kl 10:03(54 min)
Stil
Fre 15 sep kl 10:03(51 min)
Stil
Fre 08 sep kl 10:03(54 min)
Stil
Fre 01 sep kl 10:03(54 min)
Stil
Fre 25 aug kl 10:03(54 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".