Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.
Ett avsnitt från Studio Ett
Ondska, hotade politiker och försvarspropositionen
Tor 19 mar 2009 kl 19:00
Studio Ett om: Försvarspropositionen, kidnappningar i Mexico, toppmöte i Bryssel, Limerick i Irland, 6 år sedan invasionen i Irak

16.00-16.45

Ondska
Idag befanns Josef Fritzl skyldig på alla åtalspunkter och ska avtjäna ett livstidsstraff i ett specialfängelse som har en rättspsykiatrisk klinik. Han har beskrivits som ”ondskans ansikte” men vad betyder det? Och kan man behandla ondska? Hur ska man förebygga brott som springer ur ondska? Vi pratar med Martin Grann, utvecklingschef inom kriminalvården och adjungerad professor i psykolog vid Stockholms Universitet.

Hotade politiker
Varje vecka utsätts en politiker någonstans i Sverige för våld och trakasserier. Det kan handla om bomber, stenkastning och dödshot men handlingarna leder sällan till åtal. Nu befarar polisen att allt fler kommer skrämmas till tystnad och lämna politiken. Vad händer då med demokratin? Samtal med bl. a: Stefan Wihlborg, länskriminalens expert på politikerhot och Nyamko Sabuni, integrations och jämställdhetsminister.

Vivalla i Örebro
Vi ska tillbaka till bostadsområdet Vivalla i Örebro, ett område som vi under ett par år har rapporterat ifrån. I området är arbetslösheten hög och var så också under högkonjunkturen . Studio Etts reporter Lars Ekelöf har träffat ett antal arbetsgivare i och runt Vivalla, och de märker av krisen på ett alldeles speciellt sätt.

17.00-17.45

Försvarspropositionen
Idag presenterade försvarsminister Sten Tolgfors regeringens försvarsproposition som enligt honom förstärker Sveriges försvarsförmåga rejält. Hör honom och hans kritiker från olika håll: Anders Karlsson (S) i Försvarsutskottet, Annika Nordgren Christensen (MP) i Försvarsberedningen samt Bo Pellnäs, pensionerad militär av överstes rang i dagens program. Hör även Mikael Holmström, försvarsreporter på Svenska Dagbladet.

Kidnappningarna i Mexico
I Mexiko har antalet kidnappningar ökat i takt med att den organiserade brottsligheten kopplat grepp om landet. Idag ligger antalet kidnappningar i nivå med länder som Colombia och Irak. Detta tvingar nu den mexikanska överklassen att ta till allt mer extrema säkerhetsåtgärder. Reportage av Kajsa Boglind

Toppmöte i Bryssel om ekonomi
Idag träffas EU:s ledare i Bryssel för att diskutera den ekonomiska krisen och om det behövs ytterligare stimulanser av ekonomien. Men den ekonomiska krisen varar inte för evigt. Det finns tecken på att det värsta kan vara över, det säger Lena Hagman, chefekonom på arbetsgivarorganisationen Almega. I samtalet deltar också Ekots reporter Herman Melzer på plats vid toppmötet i EU:s huvudstad Bryssel.

Limerick i Irland

Under många är anlände tusentals östeuropéer, framförallt polacker, till republiken Irland för att söka arbete. Nu tycks en del återvända hem igen när läget blir allt kärvare i Irland. I staden Limerick på västkusten flyttas dessutom många arbeten till just Polen. Reportage av Maria Eksedler.

6 år sedan invasionen i Irak
Vad som från början såg ut som en enkel uppgift blev mer eller mindre en mardröm för USA - och människorna i Irak. Efter fem svåra år har vardagslivet blivit bättre. Under 2007 hade vi kontakt med den unga kvinna i Bagdad som skrev blogg under signaturen Chikitita. 2008 lämnade hon Irak för att arbeta i ett grannland. Nu är hon tillbaka i Bagdad. Vår reporter Anton Karis ringde upp.

Programledare: John Chrispinsson och Lotta Malmstedt
Producenter: Anna Dahlqvist och Anna Landelius

anna.dahlqvist@sr.se anna.landelius@sr.se

Programmet tillhör kategorin: Nyheter
Alla avsnitt från programmet Studio Ett
Studio Ett
Fre 18 aug kl 22:12(18 min)
Studio Ett
Fre 18 aug kl 16:03(102 min)
Studio Ett
Tor 17 aug kl 22:12(18 min)
Studio Ett
Tor 17 aug kl 16:03(102 min)
Studio Ett
Ons 16 aug kl 22:12(18 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".