Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Spännande och närgångna berättelser från din hemstad.
Ett avsnitt från P4 Dokumentär
Längtan efter en död katt
Lör 28 jan kl 23:07
Familjen utökas med ett tredje barn. Men mitt i den sköra lyckan dör Carl-Inge. En livskamrat sedan 18 år. Känner en sorg jag inte visste fanns. Får man sörja en katt när man precis fått ett barn?

Under vintern 2015 kom ännu ett efterlängtat barn. Men i nästan samma andetag dör Carl-Inge. Han var som ett tempel att vila i och hämta kraft från. Sorgen över förlusten möter lyckan över barnet. En krock som i sin tur föder motstridiga känslor av skuld. För hur stor plats får ett djur ta egentligen?

– Ibland kan jag tvivla på mänskligheten. Men djuren tvivlar jag aldrig på. Djur har inga fördomar och det är något gudomligt med det, säger Tobias Sjöberg. Tobias lever tillsammans med sin sambo Lucas, deras två katter och hunden Kokos. En oönskad gatuhund från Spanien.

– Vi vill ha en hund, inte en hämmad tyglad och kontrollerad människo-betjänare. Utan uppleva livet med henne så som hon är, berättar Tobias.

I programmet hör vi också Per Lundblad, som har arbetat som kyrkoherde inom svenska kyrkan i 40 år:

– Den kristna tron att djuren är till för att betjäna människan har förorsakat djuren stor skada.   Enligt klassisk kristen bekännelse är människan skild från allt annat liv på jorden – något Per  aldrig trott på.

– Människan är ett djur. Vi förvillas att tro - genom vår fantastiska resa här på jorden – att vi är överställda djurriket. Men det är en gradskillnad mellan oss och djuren.

– Jag längtar efter honom, hans ljud och hans närhet. Vi tappade så mycket glädje när han dog. Nu är det en slags tomhet – en ödslighet i livet. Det säger Lena Barrow, som förlorade sin hund Athos för drygt ett år sedan.  

Får man sörja ett djur hur mycket som helst?  Hur värderar vi våra relationer? Och var går gränsen mellan djur och människa?

Jonna Berglund arbetar som journalist på Sveriges Radio och har tidigare gjort flera dokumentärer för P4 och även för P1.

Teknisk slutmix Nabaz Moheden.


Musik som spelats i avsnittet

 • 23.07
  Prince - Sometimes It Snows In April
  Album: Parade
  Kompositör: Prince
  Bolag: WARNER BROS
 • 23.14
  Kenta - Just Idag Är Jag Stark
  Album: Kenta
  Kompositör: Kenneth Gustafsson
  Bolag: METRONOME
 • 23.18
  Mikael Wiehe - Flickan Och Kråkan
  Album: Proggklassiker
  Kompositör: Mikael Wiehe
  Bolag: MNW
 • 23.22
  Lukas Graham - 7 Years (Mulshine Remix)
  Album: 7 Years (Mulshine Remix)
  Kompositör: Lukas Graham
  Bolag: LABEL MISSING
 • 23.25
  Antony & The Johnsons - Hope There's Someone
  Album: Hope There's Someone
  Kompositör: Antony Hegarty
  Bolag: ROUGH TRADE
 • 23.30
  David Bowie - Lazarus
  Album: Lazarus
  Kompositör: David Bowie
  Bolag: COLUMBIA
Programmet tillhör kategorin: Dokumentär
Alla avsnitt från programmet P4 Dokumentär

En natt i augusti 2015 brinner anrika Elsa Andersons konditori i Norberg ner till grunden. Branden är anlagd och stämningen upprörd. När Josefine kallas till förhör anar hon inte vad som väntar.

Bussolyckan Lör 09 dec kl 23:07(26 min)

I januari 2006 sätter sig Karl-Henry Jansson från Gullspång med sina anställda och deras anhöriga på en buss till Stockholm. De ska gå på musikalen Mamma Mia. Men utanför Arboga går bussen av vägen.

En svart svenne Lör 02 dec kl 23:07(42 min)

När Tatiana var sex år kom hon från Brasilien till Sverige som adoptivbarn. Hemma var livet bra men i skolan började klasskamraterna göra apljud och ge henne öknamn. Hon var varken svart eller vit.

Jag vet ju inte vad jag heter! Lör 25 nov kl 23:07(43 min)

När Staffan och Maud sitter och äter på demensavdelningen Gläntan säger Staffan plötsligt: "Jag vet ju inte vad jag heter!" Maud lugnar honom: "Det gör väl inget. Du är ju någon i alla fall."

Mr. Vattenpolo Lör 11 nov kl 23:07(39 min)

I Ängelholm är Berne Andersson känd som Mr Vattenpolo. Eldsjälen som lever och andas vattenpolo, bredvid sitt industrijobb. Det här är en berättelse om märkliga mössor, kärlek och att trampa vatten.

Upptäck avsnitt från programmet P4 Dokumentär

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".