Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En glimt av de stora skeendena, som de syns i gränslandet mellan världspolitiken och svensk vardag.
Ett avsnitt från Konflikt
FINANSKRISENS POLITISKA PRIS
Lör 14 mar 2009 kl 11:00
Konflikt om den globala finanskrisens sociala och säkerhetspolitiska konsekvenser. Vad händer om nationell egoism och protektionsism växer sig starkare. Har internationella institutioner som Världsbanken,... Valutafonden och FN viljan och de verktyg som krävs att ta sig ur krisen? Och kan krisen komma att påverka de politiska styrkeförhållandena i världen?

I programmet medverkar Katarina Engberg, departementsråd på Försvardepartementet med ansvar för bla säkerhetspolitisk analys och Jonas Lindblad, vd och en av grundarna till Jade Invest, ett konsultbolag som ägnar sig åt finansiell analys och har specialiserat sig på Mellanöstern och Kina.
 

Reportage av Lotten Collin om Irlands ekonomiska uppgång och fall och hur värdekonservatismen återigen vädrar morgonluft. Medverkande ekonomen statsvetaren Patrick Walsh och Kathleen Lynch, som är professor vid Irlands center för jämlikhetsstudier.


Inom EU har den ekonomiska krisen på senaste tid slagit allt hårdare mot central- och östeuropa. Idag höjs varnade röster om att nationell egoism och protektionsism kan komma att ställas i vägen för tanken på ett solidariskt samarbetsprojekt och att detta kan leda till en ny järnridå. Katinka Barysck från Centre for European Reform intervjuas om krisen inom EU kan komma att påverka den politiska stabiliteten.Fjodor Lukyanov, chefredaktör för Russia in Global Affairs menar att krisen gett Ryssland en historisk möjlighet att återta inflytande i forna sovjetrepubliker som nu blivit självständiga och att Putin och Medvedev än så länge sitter säkra på makten i avsaknad på politiska alternativ.

I Asien har finanskrisen drabbat miljoner migrantarbetare som tvingas återvända till sina hemländer när jobben försvinner framför allt i Gulfen. I Kina har 20 miljoner interna migrantarbetare blivit av med sin jobb och man talar nu om en ökad risk för social oro i många av de länder som drabbats. Sveriges Radios asienkorrespondent Nils Horner har mött pakistanier som återvänt till sitt hemland arbetslösa och med mörka framtidsutsikter.Programledare: Mikael Olsson
Producent: Marie Liljedahl

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Konflikt
Konflikt
Lör 23 sep kl 09:03(56 min)
Konflikt
Lör 16 sep kl 09:03(56 min)
Konflikt
Lör 09 sep kl 09:03(55 min)
Konflikt
Lör 02 sep kl 09:03(56 min)
Konflikt
Lör 17 jun kl 09:03(56 min)
Upptäck avsnitt från programmet Konflikt
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".