Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktualitetsmagasin med livsåskådningsperspektiv - hur religioner påverkar livet och politiken.
Ett avsnitt från Människor och tro
Samtal på neonatalkliniken
Fre 13 mar 2009 kl 16:00
Ett avslutat lidande eller mord på ett värnlöst barn? Samtal med psykoterapeuten och fd sjukhusprästen Claes-Otto Hammarlund om det svåra samtalet och risken för missförstånd mellan föräldrar och vårdpersonal... när ett döende litet barns liv avslutas. Påvens omdiskuterade och betydelsefulla resa till Israel kräver politisk fingertoppskänsla av Vatikanen efter flera händelser som ytterligare ansträngt de redan spända relationerna mellan Israel och den Heliga stolen. Utrikeskrönika från New York. Moskébyggen i Frankrike allt vanligare när källarmoskéerna flyttar upp ovan jord. Vad betyder moskén, inte bara som bönerum utan också som kulturell mötesplats. Reportage från Frankrike och samtal om situationen i Sverige. Rättelse angående tidskriften Pilgrim som i förra programmet sas var nedlagd. Den fortsätter utkomma men med annan ägare.


Lindrande behandling i livets slutskede eller mord på ett litet värnlöst barn? Under den senaste veckan har den misstänkta överläkarens ansvar för en tremånaders flickas död diskuterats av läkare, jurister och politiker. Vilka missförstånd kan uppstå när en livsuppehållande behandling på ett litet barn ska förlängas eller avslutas? Hur kan man som läkare föra klargörande samtal och söka samförstånd med föräldrar som håller på att förlora sitt barn? Hör Claes-Otto Hammarlund, fd barnsjukhuspräst berätta om misslyckade och fruktbara möten mellan vårdpersonal, patienter och anhöriga.


Påven Benedictus XVI besöker Israel i maj
. Besöket sker vid en tid då relationerna mellan Israel och Heliga stolen är ansträngda. En katolsk kardinal har kallat Gaza för ett koncentrationsläger och i Israel har upprörda röster höjts inför den eventuella helgonförklaringen av Pius XII som var påve under andra världskriget. Relationerna har också påverkats negativt genom att påven lyft exkommuniceringen av SSPX-biskopen Williamson, som ifrågasatt Förintelsen. Sveriges tidigare Vatikanambassadör Lars Bergqvist förklarar betydelsen av påvens besök som är det andra officiella påvebesöket i det Heliga landet någonsin.


Är källarmoskéerna snart historia?
Frankrike har Europas största muslimska befolkning och i landet finns runt 2000 moskeer, de flesta i garage och källarlokaler. Men efter många år som minoritetsreligion börjar nu islam bli synlig i landet och moskén ses av allt fler som ett naturligt inslag i stadsbilden, även om motståndet kvarstår inom vissa grupper. Reportage av Anna Trenning-Himmelsbach, frilansjournalist. Hur ser utveckligen ut i Sverige? Vad betyder det när moskén blir en mötesplats för fler än troende muslimer? Kan moskén bli ett kulturhus för fler behov än själva bönen? Samtal med Göran Larsson, islamolog och Fazeela Zaib, muslimsk debattör och skribent.

Producent: Åsa F Vestergren
Programledare:Tithi Hahn

Programmet tillhör kategorin: Livsåskådning
Alla avsnitt från programmet Människor och tro
Människor och tro
Igår kl 15:04(45 min)
Människor och tro
Fre 11 aug kl 15:04(45 min)
Människor och tro
Fre 04 aug kl 15:04(44 min)
Människor och tro
Fre 28 jul kl 15:04(45 min)
Människor och tro
Fre 21 jul kl 15:04(45 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".