Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.
Ett avsnitt från Studio Ett
Patientrörlighet i Europa och avtalsförhandlingar har spruckit
Ons 11 mar 2009 kl 19:00
Om spruckna avtalsförhandlingar, Jan Emanuel Johansson talar ut, schlager som politik, förtroendet för partiledare och datorer för hemlösa.

16.00-16.45

Skottdrama i Tyskland
En sjuttonårig före detta elev trängde in på en skola och sköt ihjäl nio elever och tre lärare. När sjuttonåringen skulle gripas dödades ytterligare tre personer och sjuttonåringen själv som sköts av polis. Det är en i raden av uppmärksammade skolskjutningar i USA, Tyskland och Finland. Per Thullberg, gd Skolverket och Lisbeth Linderborg, statsvetare medverkar.

Vårdköer i Europa
Alltfler svenskar vägrar att stå i långa vårdköer och söker istället hjälp utomlands för t ex höftledsoperationer. Rätt till ersättning för sjukvård i andra EU-länder har blivit en het fråga inför valet till Europaparlamentet. Motståndarna menar att detta skapar en gräddfil för de som har pengar, medan förespråkarna hoppas kunna kapa vårdköerna och ge patienten större valfrihet. Ingun Montgomery, patient, Lena Ek, EU-parlamentariker (C), Åsa Westlund, EU-parlamentariker (S) medverkar bl a.

Mathjälp i USA
Ekonomikrisen leder till ökad fattigdom i USA. Mer än var tionde amerikan, 32 miljoner personer, är nu beroende av statliga bidrag i form av matkuponger, visar ny statistik. Många välgörenhetsorganisationer och kyrkor rapporterar också om växande köer av hjälpsökande. Ginna Lindberg, SR:s USA-korrespondent har besökt Manassas i Virginia.

17.00-17.45

Avtalsförhandlingar har spruckit
Förhandlingarna om ett nytt huvudavtal mellan arbetsmarkandens parter, LO, PTK och Svenskt Näringsliv strandade idag. Vi får kommentarer från Signhild Arnegård Hansen, Svenskt Näringsliv och Wanja Lundby Wedin, LO diskuterar vad detta betyder för vanliga löntagare och företagare. Är det rentav slutet på det man kallar svenska modellen, ett samarbete mellan arbetsgivare och facket?

Politisk comeback
Den socialdemokratiske riksdagsledamoten Jan Emanuel Johansson talar ut om sin comeback i politiken efter det att han mött hård kritik från sitt eget parti sedan han försökt hyra ut en lägenhet och en villa till priser som många ansåg vara oskäligt höga.

Schlager har blivit storpolitik
Den europeiska teveunionen EBU har stoppat Georgiens bidrag till schlagerfestivalen i Moskva senare i vår. Deras bidrag ansågs vara politiskt eftersom det bland annat innehöll frasen ”We dont wanna put in” som kan förstås som ett angrepp på Rysslands premiärminister Vladimir Putin efter den blodiga konflikten mellan Georgien och Ryssland i somras. Fredrik Wadström rapporterar.

Förtroendet för partiledare
Den ekonomiska krisen har lett ett ökat förtroende för statsminister Fredik Reinfeldt. I en mätning för ett par veckor sedan var det dubbelt så många väljare som sa att de kände förtroende för Fredrik Reinfeldt som statsminster än de kände det för oppositionens huvudkandidat Mona Sahlin. Sahlins position inom Socialdemokraterna har diskuterats mycket på senare tid, samtidigt visar den statsvetenskapliga forskningen att det faktiskt inte är så avgörande vem som är partiledare för ett parti. Pontus Mattsson reporter.

Datorutbildning
Numera har de allra flesta tillgång till internet. 84 procent av alla mellan 16 och 74 år använder internet regelbundet, nästan lika många använder e-post. Men en konsekvens av att många myndigheter hänvisar till internet, är att de som redan är utanför samhället, som många hemlösa, blir ännu mer utestängda. I Göteborg har så många hemlösa frågat efter datorutbildning att den första kursen nu har startat. reportage av Helén Palmqvist Novik.

Programledare: John Chrispinsson och Towe Cho MatreProducenter: Anders Diamant och Helena Giege
anders.diamant@sr.se helena.giege@sr.se

Programmet tillhör kategorin: Nyheter
Alla avsnitt från programmet Studio Ett
Studio Ett
Igår kl 22:12(98 min)
Studio Ett
Igår kl 16:03(102 min)
Studio Ett
Mån 18 sep kl 22:12(98 min)
Studio Ett
Mån 18 sep kl 16:03(102 min)
Studio Ett
Fre 15 sep kl 22:12(98 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".