Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Vetenskapsradion Historia
Gruvor på Månen bryter mot historiskt fördrag
Tis 24 jan kl 14:03
50-åriga Rymdavtalet utmanas nu av privata aktörer som vill bryta malm på Månen och på asteroider. Tobias Svanelid diskuterar de privata rymdprojektens historia och framtid.

Rymden tillhör hela mänskligheten, och ingen nation eller privat aktör har rätt att lägga beslag på dess resurser. Det stipulerade Rymdfördraget från 1967, ett dokument som efter femtio år nu utmanas av nya starka kommersiella krafter. Tobias Svanelid diskuterar rymdens historia och framtid med anledning av det femtioårsjubilerande fördraget.

– Vi kommer att behöva nya regelverk som styr framtida gruvbrytning på asteroider och på Månen, och nya fördrag inför de planerade Marskolonierna, menar Johan Eriksson, statsvetare vid Södertörns högskola.

Rymdveteranen Sven Grahn är skeptisk till de kommersiella aktörernas potential att realisera planerna på rymdturism och gruvbaser på Månen, men tror att avregleringen av telefonen kan ge en ledtråd till hur rymden kommer att privatiseras.

Dessutom om kvänerna, folkgruppen som uppmärksammades i deckarserien Midnattssol och som får sin historia utredd av Dick Harrison, och om det nyupptäckta fyndet av en storgård vid vikingastaden Birka, som kan ha varit platsen för öns första kyrka.

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.08
  k-os - Astronaut
  Album: Yes!
  Bolag: Urban
 • 14.55
  Leonard Cohen - You Want It Darker
  Album: You Want It Darker
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradion Historia
Finland firar 100 år! Tis 05 dec kl 14:03(45 min)

Tobias Svanelid undersöker hur Finland minns 6 december 1917, dagen då Finland utropades som självständig nation, och så granskas bioaktuella Churchill-filmen.

Nyköpings gästabud 700 år Tis 28 nov kl 14:03(44 min)

Följ med till Nyköpings gästabud, 700 år efter de ödesdigra händelserna, som ledde till två hertigars död och ett svenskt inbördeskrig.

Hämningslöst grekiskt antiksex Tis 21 nov kl 14:03(45 min)

Följ med till de antika grekernas hemligaste rum och hör om deras syn på analsex, nekrofili och prostitution. Dessutom om de danska och svenska slavöarna i Västindien och ländernas historiska skuld.

Möt 1600-talets monsterkramare Tis 14 nov kl 14:03(45 min)

Följ med Tobias Svanelid till 1600-talets monster - till grisar med människohuvud och fruktade sjöodjur. Monster som upplyste mer än de skrämde äldre tiders svenskar, menar forskarna.

När världskriget vände Tis 07 nov kl 14:03(44 min)

Tobias Svanelid diskuterar den ödesdigra hösten 1942, då andra världskriget tog en ny vändning, med militärhistorikerna Lars Ericson Wolke och Thomas Roth.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".