Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Filterbubblor och lögner (R)
Ons 25 jan kl 12:10
Idag finns en möjlighet att bara följa de medier som speglar din egen världsbild. Men vad blir konsekvenserna när lögner presenteras som fakta?Vetandets värld dyker ner i filterbubblornas värld.

Vita husets nye pressekreterare har redan hävdat saker som inte visat sig stämma med verkligheten. Så då förvandlades lögnerna i stället till alternativa fakta, som presidentens talesperson uttryckte det.

Medielandskapet har skakats om i grunden de senaste åren, och Donald Trumps valkampanj är egentligen bara ett uttryck för något som redan har hänt.

Idag finns en helt annan möjlighet att bara följa de nyhetsmedier som passar dina åsikter och som du tycker är trovärdiga. Men risken är då att man stänger in sig i en bubbla - där allt stämmer överens med vad du redan vet eller tror.
Fenomenet kallas "filterbubblor".

Filterbubblor i kombination med desinformation kan få allvarliga demokratiska följder, varnar forskare och opinionsbildare.

Men vad är filterbubblor för något vid en närmare titt? Finns de? Vad gör de i så fall med oss? Vetandets värld talar med Nina Wormbs, teknikhistoriker vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm samt med Christian Christensen, professor i journalistik vid JMK, Stockholms universitet.

I programmet medverkar också Martin Moore, medieforskare King's College i Storbritannien och Joshua Benton, chef Nieman Journalism Lab vid Harvarduniversitetet i USA. 

Programmet är en repris från november 2016.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Det Nobelprisbelönade kryo-elektronmikroskopet låter oss se ännu fler detaljer hos livsviktiga molekyler i våra kroppar. Men vad kommer den här utvecklingen att ge oss i framtiden?

Kemipristagaren Jacques Dubochet glömmer aldrig ögonblicket då han lyckades göra det alla trodde var termodynamiskt omöjligt. Ulrika Björkstén har träffat honom i hemmet i Schweiz.

Kryo-elektronmikroskopet har fått 2017 års Nobelpris i kemi och beskrivs som en revolution inom biokemin. Men vägen till framgång har varit både lång och besvärlig berättar två av nobelpristagarna.

Könsstympning minskar i världen Mån 20 nov kl 12:10(19 min)

Varje år blir mer än två miljoner flickor omskurna eller könsstympade. Men traditionen minskar sakta. Hur skyndar man på processen? Följ med till Djibouti där omskärerskan lagt ner rakbladet.

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".