Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Programmet om relationer oss människor emellan.
Ett avsnitt från Känsligt läge
Glappet
Tor 26 jan kl 10:35
Det kan uppstå ett känsligt läge när en är övertygad om något, trots att det inte finns några säkra fakta som talar för det.

Fakta och fiktion, det är inte så lätt att dra gränsen mellan det ena och det andra. Det kan gälla ett möte, en diskussion eller någon annan helt vardaglig situation, plötsligt blir det uppenbart att man har helt olika uppfattningar om vad som sades, eller hur det sades.

Och om det inte går att kontrollera på något sätt så vet man ju inte vem som har rätt. Vad gör man då? Måste det bli den som är mest tvärsäker som vinner? Men tvärsäkerhet är ju ingen garanti för att man faktiskt har rätt.

I Linda Jensen Kidanes reportage, berättar Johan hur det var när en kollega på jobbet plötsligt blev förälskad i honom, och hur han än gjorde för att visa att det var obesvarat så hävdade hon att han visst var kär i henne. Hans arbetssituation blev på grund av detta allt mer surrealistisk och till slut gick det inte längre att vara kvar.

Gäst är specialpedagogen Jenny Naroskin, som också är Per Naroskins lillasyster. De  har vuxit upp i samma hem och tillbringade mycket tid tillsammans under sin barndom. Men de har långt ifrån samma syn på hur den såg ut.

Kathleen H. Corriveau, forskningsassistent vid Boston University berättar om sin forskning som visar att barn som vuxit upp i religiösa hem har svårare än andra barn för att skilja på fakta och fiktion.

Programledare är Per Naroskin.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.35
  Punch-Drunk Love - Overture
  Album: Punch-Drunk Love (Music from the Motion Picture Soundtrack)
  Bolag: Nonesuch
 • 10.36
  David Holmes - Tess
  Album: Music From The Motion Picture Ocean's Eleven
  Bolag: Warner Bros.
 • 10.43
  Tonbruket - Le Var
  Album: Dig It to the End
  Bolag: ACT Music
 • 10.50
  Abel Korzeniowski - Clouds
  Abel Korzeniowski
  An angel in Cracow
  Etikett: Abel Korzeniowski
 • 10.58
  Punch-Drunk Love - Overture
  Album: Punch-Drunk Love (Music from the Motion Picture Soundtrack)
  Bolag: Nonesuch
Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Känsligt läge
Släkten och pengarna Tor 17 aug kl 14:30(25 min)

Adam tycker att det är självklart att skicka pengar till släktingarna i Afrika. Han betalar till exempel några kusiners barns skolgång. Men han kräver motprestation.

Missbruk i släkten Tor 10 aug kl 14:30(25 min)

När Ida ringde hem från London och berättade för mormor och morfar att mamma var magsjuk och låg på hotellrummet ville de inte riktigt höra på. Fastän de anade att dottern missbrukade lyckades de ändå...

Bo med släkten Tor 03 aug kl 14:30(25 min)

- Man ska nog inte lägga sig i hur de ordnar sin bostad och peta och säga att ”Nej det här rummet ska ni bara använda på det sättet”, säger Irene.

Adoption och släktband Tor 27 jul kl 14:30(26 min)

Två berättelser om att vara adopterad från Korea. Sara reste för att söka sina rötter, men fann aldrig sina biologiska föräldrar. Från att inte ha brytt sig om sitt ursprung blev det plötsligt väldigt...

Komma ensam Tor 20 jul kl 14:30(26 min)

Afshin har kommit ensam till Sverige och lämnat sin familj i Afghanistan. Han saknar dem förfärligt, men kan inte klaga för mycket när han ringer sin mamma i Kabul, för då blir hon så ledsen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".