Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sammanfattningar av vetenskapsnyheter, aktuella reportage, fördjupningar och analyser av viktiga händelser...
Ett avsnitt från Vetenskapsradions veckomagasin
Mindre is och mindre forskarfrihet i oroande kombination
Fre 27 jan kl 14:03
Om smältande is i Arktis, Donald Trump och forskningen, människoceller i grisembryon och fågelspaning från rymden.

Isen i Arktis minskar i omfattning och på ett decennium har området förändrats radikalt, konstaterade forskare i veckan på en konferens i Tromsö i Norge. Det här väntas innebära att fiskbestånd flyttar på sig, och enligt en färsk studie leder svårare jakt till  att isbjörnar får mer miljögifter i blodet när fettlagret minskar.

Och just forskning kring ett Arktis i förändring riskerar att drabbas i och med presidentbytet i USA, befarar Sveriges forskningsminister Helene Hellmark Knutsson, som också kallar tystandet av forskare i USA oacceptabelt.

I Veckomagasinet får vi också senaste nytt om hur människoceller sätts in i grisembryon med sikte på att i framtiden kunna odla nya organ till behövande människor i just grisar. Dessutom hör vi om hur skolelever kan fås att röra på sig mer, hur en jätteantenn i rymden ska spana på fåglar och ålar på jorden, och om varifrån den svensktalande folkspillran i Ukraina egentligen härstammar.

Programledare är Björn Gunér.

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.51
  Bill Frisell - Probability Cloud
  Album: History, Mystery
  Bolag: Nonesuch
 • 14.54
  Terje RypdalPalle DanielssonJon ChristensenBobo StensonTomasz StankoJoakim MilderBernt Rosengren - Sleep Safe And Warm
  Album: Litania - Music of Krzysztof Komeda
  Bolag: ECM
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradions veckomagasin

Mjuka män är ett tema i veckans magasin. Ny forskning visar nämligen att män kan faktiskt må extra dåligt av influensa, och för 200 år sedan uttryckte män sin vänskap sinsemellan i mycket romantiska...

Allt fler vapen i ond cirkel Fre 08 dec kl 14:03(45 min)

Veckomagasinet fördjupar veckans nyheter som handlat om ökad spridning av vapen, odlat kött och så väntar Nobelyra på söndag.

De många vittnesmålen om sexuella trakasserier och övergrepp inom forskarvärlden och läkarkåren påverkar både de drabbade kvinnorna och forskningen som helhet.

Småsyskon väljer oftare konstnärliga utbildningar medan medicin och teknik är vanligare bland storasyskon, visar ny forskning. Småsyskon tjänar även mindre pengar senare i livet. Men vad beror det på?

Minnen av terror väcks för att mildras Fre 17 nov kl 14:03(45 min)

Två år efter terrordåden i Paris plågas många av dem som överlevde av mardrömmar och plötsliga starka minnesbilder. Nu prövas en ny behandling där minnena väcks med flit.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".