Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Veckomagasin om film, tv, dvd och internet. Detta är programmet för dig som vill nå längre och veta mer...
Ett avsnitt från Kino
"De lever på luft och 9-voltsbatterier" Kinos överlevnadsguide för dokumentärfilmare.
Fre 06 mar 2009 kl 19:00
"De lever på luft och 9 volts-batterier" Kinos överlevnadsguide för dokumentärfilmare: Aldrig förr har vi tittat så mycket på dokumentärer. Vi kollar på tv-serier som "Diplomaterna" och "Barnmorskorna"... På bio kan vi se "Ebbe - The Movie och "Drottningen och jag". Regissören Måns Månsson får åka till Berlin och visa sin "Herr Landshövding" för en internationell publik, och just nu pågår dessutom den stora dokumentärfestivalen Tempo i Stockholm. Men verkligheten för verklighetsskildrarna är betydligt bistrare. I veckans Kino möter vi filmare som extraknäcker som murare, lever på sin fru eller försöker få anstånd med räkningarna. Att göra dokumentärer är mer ett kall än ett yrke - men Kino försöker ta reda på vad man måste göra för att överleva som dokumentarist. Philadelphias soullegend Billie Paul är ämnet för Göran Olssons film "Am I black enough for you", som invigde dokumentärfestivalen Tempo i veckan. Regissören kommer till studion för att berätta om hur man gör den perfekta filme


Aldrig förr har vi tittat så mycket på dokumentärer. Vi kollar på tv-serier som ”Diplomaterna” och ”Barnmorskorna”. På bio kan vi se ”Ebbe - The Movie och ”Drottningen och jag”. Regissören Måns Månsson får åka till Berlin och visa sin ”Herr Landshövding” för en internationell publik, och just nu pågår dessutom den stora dokumentärfestivalen Tempo i Stockholm. Men verkligheten för verklighetsskildrarna är betydligt bistrare. I veckans Kino möter vi filmare som extraknäcker som murare, lever på sin fru eller försöker få anstånd med räkningarna. Att göra dokumentärer är mer ett kall än ett yrke - men Kino försöker ta reda på vad man måste göra för att överleva som dokumentarist.

Philadelphias soullegend Billie Paul är ämnet för Göran Olssons film ”Am I black enough for you”, som invigde dokumentärfestivalen Tempo i veckan. Regissören kommer till studion för att berätta om hur man gör den perfekta filmen - och hur man drygar ut kassan med att göra reklamfilmer av dokumentärt material.

En genre som vuxit otroligt snabbt de senaste åren är den animerade dokumentären. Just nu går till exempel den israeliska krigsskildringen ”Waltz with Bashir” på bio, och den svenska filmaren Jonas Odell har belönats på ett helt gäng internationella festivaler med sin ”Lögner”. Kino möter några av de svenska regissörer som tycker att verkligheten skildras bäst genom lergubbar och dansande gelehallon.

Dessutom en rapport från den största afrikanska filmfestivalen som just nu pågår i Burkina-Faso.

Programledare: Roger Wilson

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kino
Kino
Fre 11 dec 2015 kl 19:03(52 min)
Kino
Fre 04 dec 2015 kl 14:03(43 min)
Kino
Fre 27 nov 2015 kl 14:03(45 min)
Kino
Fre 20 nov 2015 kl 14:03(45 min)
Kino
Fre 13 nov 2015 kl 14:03(45 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".