Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Publicerat
Spionaffären Enbom: Medierna dömde på förhand utan minsta kritisk granskning
Sön 08 mar 2009 kl 12:00
Den här veckan tar vi upp ett exempel på lysande journalistik, boken ”Kodnamn: Mikael - Spionaffären Enbom och kalla kriget”, skriven av Tomas Bresky. Boken ger nämligen samtidigt mängder av exempel på... raka motsatsen - på hur journalistik och medier absolut inte bör fungera.

 

Tomas Bresky, vanligtvis reporter på Sveriges Television, har under 25 år granskat något som verkar vara en av de största rättsskandalerna i Sverige.

Hur den avdankade journalisten Fritjof Enbom, som bar alla tecken på en fullfjädrad mytoman, förklarade att han var ledare för en liga, som i många år skulle ha spionerat för Sovjetunionens räkning.

 

Angav vänner

Själv gick han under kodnamnet Mikael, hävdade han.

Men inte nog med det, han angav också ett antal vänner och bekanta som medbrottslingar. Alla utom en, som råkade ha en bra advokat, dömdes till mycket hårda straff.

 

Kalla krigsvindar

Det som enligt Breskys väldokumenterade bok förefaller vara ett rättsövergrepp utan motstycke, skedde i början av 50-talet.

Kommunistskräck och kalla krigs-vindar svepte över Sverige. Och allra hårdast blåste de kanske i massmedierna.

 

Radio- och tv-dokumentärer

Hör Tomas Bresky, som tidigare gjort både radio- och tv- dokumentär om fallet, om hur just medierna fungerade.

Förutom åklagare och försvarsadvokater, som mest verkade anstränga sig för att få sina klienter fällda, spelade nämligen medierna en avgörande roll.

 

Mäktig åklagare

Fallet ansågs solklart från början. De åtalade dömdes på förhand.

Tidningarna lyssnade bara på vad den mäktige åklagaren hade att säga utan tillstymmelse till egen granskning.

 

 

Radion inte bättre

Radion, dåvarande Radiotjänst, sände till och med åklagarens hela slutplädering utan att någon motbild släpptes fram.

Det gjorde i och för sig att Tomas Bresky har haft tillgång till den handlingen, när han granskat Enbomaffären. Annars var det mesta hemligstämplat.

 

 

Resningsavslag efter döden

De senaste åren har Bresky försökt hjälpa en av dem som fick hårdast straff med att få resning. Men mannen hann dö innan avslaget på resningsansökan kom efter fyra år.

 

Möjligt även idag?

Idag fungerar som väl är medierna ganska annorlunda. Men frågan är ändå om liknande rättsövergrepp också skulle kunna ske idag?

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Publicerat
Publicerat tar farväl genom att blicka framåt Lör 05 jan 2013 kl 15:35(20 min)

I denna den sista upplagan av Publicerat i P1 hör vi om mediernas framtid. Den har nämligen Framtidskommissionen försökt kartlägga. Hör också hur tre journalistelever vid Skurups folkhögskola ser på...

Publicerat bjuder på julbord Lör 29 dec 2012 kl 15:35(19 min)

Den här mellandags-veckan bjuder Publicerat på ett litet julbord med olika inslag. Som sig bör under julen plockar vi fram allt det vi har i skafferiet.

Två journalistveteraner om journalistiken förr... Lör 22 dec 2012 kl 15:35(20 min)

Hur har journalistiken utvecklats genom åren? Hur fungerar den idag? Och hur blir det i framtiden? Det frågar vi två journalister som skrivit böcker om livet om reporter: Björn Kumm och Jan Mosander.

Al Jaziras gloria på sned Går nu i ägarens... Lör 15 dec 2012 kl 15:35(20 min)

Al Jaziras arabiskspråkiga tv-kanal fungerar idag som en sorts talesman för Qatars emir. Kanalen har helt släppt sin tidigare berömda, professionella journalistik! Det säger medieforskare Leon Barkho,..

Presshistoriker om Troells film och Segerstedts... Lör 08 dec 2012 kl 15:35(19 min)

I dag låter vi några presshistoriker, som skrivit mycket om Torgny Segerstedt, ge sin dom över filmen "Dom över död man". Vi går helt enkelt på bio med de tre mediehistorikerna för att se hur de...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".