Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En glimt av de stora skeendena, som de syns i gränslandet mellan världspolitiken och svensk vardag.
Ett avsnitt från Konflikt
KORRUPTIONENS KONSEKVENSER OCH KRIMINELLT KAOS
Lör 07 mar 2009 kl 10:00
Om korruptionens roll i världens skeenden - om social och politisk oro i finanskrisens spår, fördröjd demokratiutveckling i öst, splittring och väpnat uppror i Irak, Palestina och Afghanistan, utbredd... kriminalitet i Syd- och Mellanamerika och afrikanska länder som fastnat i fattigdom.

En av många seglivade myter om korruption är att det framför allt är ett problem i utvecklingsländer. I själva verket är korruptionen i den rika delen av världen den mest omfattande. Det hävdar den tidigare Världsbanksekonomen Daniel Kaufmann.
Däremot är det människor i fattiga länder som betalar det högsta priset för korruptionen i väst, den kanske främsta orsaken till den djupa finansiella kris världen befinner sig i. På Världsbanken ledde Daniel Kaufmann under flera år arbetet med att mäta och analysera korruptionens konsekvenser. Han har forskat och skrivit mycket om capture - state capture och regulatory capture - hur starka intressen genom sitt inflytande i praktiken tar makten över statens verksamhet eller dess kontrollorgan.
Idag är Daniel Kaufmann knuten till tankesmedjan Brookings Institute i Washington och medverkar bland annat i den pågående översynen av regelverk och kontrollmekanismer för finansindustrin i USA. 
Läs mer av och om Daniel Kaufmann:Kenya
Ett land där korruption återigen blivit en kraftigt destabiliserande faktor är Kenya. Regeringssamarbetet mellan president Kibaki och opponenten, numera premiärminister Odinga, såg ut att bli slutet på de värsta inbördes strider som Kenya drabbats av sen självständigheten 1963.
Men nu talar flera representanter för gräsrots-organisationer om en ännu större besvikelse. Besvikelsen över att båda läger i regeringen, som tidigare ömsesidigt beskyllt varandra för korruption, tillsammans ser ut att bli en än värre kleptokrati. En rad nya skandaler, särskilt en där det mitt under en Kenyas matkris, där 10 miljoner riskerar hunger efter torka, uppdagas att någon har köpt upp majs ur det nationella reservlagret och sålt det vidare, bland annat till Sudan, där priset är fyra gånger högre än i Kenya. Stämningen är återigen revolutionär, säger lokala bedömare, som menar att den här gången är det inte frågan om stamtillhörighet som skiljer kenyaner utan frågan om klass.

Hör frilansjournalisten Magnus Bellanders reportage om korruptionen i Kenya och den dramatiska historien om John Githongo, som 2002 utsågs till Kenyas antikorruptionsgeneral men blev tvungen att fly för sitt liv när han började nysta i de korruptionshärvor som regeringens egna medlemmar var djupt insnärjda i. I reportaget intervjuas bland andra Githongos tidigare kollega Lisa Karanja om den djupt rotade politikerkultur där politiker inte tjänar befolkningen utan sina egna intressen.
Journalisten Michela Wrong har nyligen kommit ut med boken It’s our turn to eat om John Githongo.

Colombia
I förrgår utlämnades den sista av 17 höga ledare för de paramilitära förbanden i Colombia till USA där de anklagas för narkotikabrott. AUC - Autodefensas Unidas de Colombia - Colombias självförsvarsstyrkor, som de kallar sig själva, bildades 1997 när en rad privata förband, som tillkommit för att försvara jordägare och industriintressen mot vänstergerillan, inledde ett samarbete. Paramilitära förband har rensat hela byar, tillskansat sig nya jordarealer och refinansierat en allt tyngre vapenarsenal med droghandel.

Enligt ett några år gammalt avtal med regeringen har paramilitären officiellt avväpnats, och de ledare som samarbetar med rättsväsendet och berättar får kraftiga strafflindringar. Men förhören med några av de högsta ledarna har lett till ovälkomna avslöjanden som komprometterar många politiker; en fjärdedel av parlamentsledamöterna misstänks för samröre med AUC, och 30 ledamöter, de flesta från president Uribes regeringskoalition, har fängslats tillsammans med otaliga borgmästare, ambassadörer och guvernörer.

Medan omvärlden applåderat president Uribes beslut att lämna ut paramilitärens ledare undrar offren vad som nu sker med sanningen och rättvisan i Colombia när AUC:s ledare tystnar. Frilansreportern Lotten Collin besökte rättsförhandlingarna i Bogota.

Colombia:


Mexiko
Sedan Colombias drogkarteller inledde samarbete med smugglare i Mexico har våldet där tilltagit. Och spänningarna inom landet och gentemot grannen i norr USA har ökat. I veckan slog Mexikos president Felipe Calderon tillbaka mot amerikansk kritik om ineffektiv antidrogkamp och sa att Mexikos största problem är att ha världens största drogkund, USA, till granne. Och att huvudproblemet är korruptionen inom amerikanska myndigheter. Men samma dag tvingades han också konstatera att ett antal mexikanska militärer och poliser arresterats för samarbete med kriminella.

Journalisten och författaren Lydia Cacho Ribeiro är en av dem som länge försökt att slå larm om samröret mellan det politiska etablissemanget och den organiserade kriminaliteten. Konflikts Mikael Olsson träffade henne i samband med att hon tog emot svenska Pen-klubbens Tucholsky-pris. 
Läs mer om och av Lydia Cacho:

Mexiko:

Organisationen Transparency International har blivit den källa alla - biståndsgivarländer, FN-organ, frivilligorganisationer och media - hänvisar till när utbredningen av korruption ska beskrivas. Hör juristen Peter Eigen, grundare och drivande kraft bakom tillkomsten av det globala nätverket Transparency International.

Den farligaste typen av korruption just nu, enligt Peter Eigen, är den han kallar hög-nivå korruption, där stora bolag mutar statstjänstemän och politiker i länder för att ro hem affärskontrakt. Det perverterar ett helt lands ekonomiska politik, riskerar att leda till fel val vad gäller miljö och inkomstfördelning och raserar förtroendet för staten, som i sin tur riskerar leda till fattigdom, missnöje, uppror och möjligen terrorism, säger Eigen. Ett aktuellt exempel är svenska Volvo lastvagnar där tre höga chefer i förrgår åtalades för att med 20-miljonersmutor till Saddam-regimen i Irak försökt erövra försäljningskontrakt.
Läs mer om Peter Eigen:


Om Transparency International:Ytterligare bakgrundsartiklar:


Programledare: Mikael Olsson
Producent: Daniela Marquardt

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Konflikt
Konflikt
Lör 17 jun kl 09:03(56 min)
Konflikt
Lör 10 jun kl 09:03(56 min)
Konflikt
Lör 03 jun kl 09:03(56 min)
Konflikt
Lör 27 maj kl 09:03(56 min)
Konflikt
Lör 20 maj kl 09:03(56 min)
Upptäck avsnitt från programmet Konflikt
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".