Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktualitetsmagasin med livsåskådningsperspektiv - hur religioner påverkar livet och politiken.
Ett avsnitt från Människor och tro
Kristna tidskrifter försvinner
Fre 06 mar 2009 kl 16:00
Försoningsprocessen i Kenya efter förra årets kravaller har avstannat. Risk för att motsättningar cementeras. Vad kan kyrkan bidra med? Kristna tidskrifter läggs ner på löpande band. Vad händer med de... existentiella reflektionerna och var skolas framtidens skribenter. Kan bloggen blir den nya platsen för livåskådningsamtal och debatt? Utrikeskrönika från Helsingfors. FN-konferens om rasism och mänskliga rättigheter med förhinder. USA har hoppat av och muslimska företrädare har en annan syn på mänskliga rättigheter än det som formulerats i FN:s dokument och vill ha ett förbud mot att kritisera religioner. Kvartsamtal med journalisten Laura Macdissi som skrivit boken "700 dagar i Bagdad" om sina två år i krigets Irak som FN-tjänstemani, en personlig skildring och samtidigt en bit av Iraks moderna historia


Nu försvinner de kristna tidskrifterna en efter en på grund av vikande upplagor och dålig lönsamhet. Att det är dyrt och svårt att göra tidning är ingen större nyhet. Men finns det andra svårigheter, just med att göra tidskrifter med kristna perspektiv? Kan den livaktiga kristna bloggosfären ersätta den fördjupade reflektionen som många sett som de kristna tidskrifternas uppgift? Reportage och samtal med Emanuel Karlstén, redaktör för Dagen.se och Daniel Forslund, kristen bloggare.

I Kenya har det gått ett år sedan de rivaliserande partiledarna Raila Odinga och Mike Kibaki bildade en samlingsregering. Koalitionen lyckades sätta stopp på de blodiga sammandrabbningarna som härjat landet efter det omtvistade valet i december 2007, men förhoppningarna om en försoning och en förändring på djupet har inte infriats. Nu talar istället allt fler om att Kenya hamnat i ett farligt politiskt dödläge, som kan leda till att motsättningarna mellan olika grupper i landet cementeras. Frågan är vilken roll kyrkorna i Kenya kan spela för att en verklig försoningprocess ska komma igång?

Allt fler länder hoppar av FNs stora konferens om rasism som ska hållas i april. Israel, Kanada och USA bojkottar. Storbritannien, Nederländerna och Frankrike har funderingar på att göra samma sak. Orsaken är att islamiska stater kräver inskränkningar i yttrandefriheten genom att förbjuda kritik av religioner. Staterna vill också ha inskrivit i slutdokumentet att Israels ockupation av de palestinska territorierna är rasism. Den här konferensen är en uppföljning av FN:s konferens mot rasism i Durban 2001 som skulle ha handlat om rasism i vid bemärkelse men som kom just att handla om sionism som rasism. Hör ambassadrådet Christoffer Berg vid Sveriges FN-representation i Genève om den svenska inställningen till kraven.

I 700 dagar arbetade Laura Macdissi med information och press för FN:s räkning i våldets och konflikternas Bagdad. Nu, sex år efter det att invasionen inleddes i Irak, kommer hennes reportagebok om längtan efter ett normalt liv, förhopppningar och besvikelser hos irakierna och om FN: s näst intill omöjliga uppgift att återupprätta förtroendet bland landets olika grupperingar och makthavare. Hör frilansjournalisten Laura Macdissi i ett kvartsamtal om vad de 700 dagarna i Bagdad betytt i hennes eget liv.

Lyssna till en längre version av Kvartsamtalet med Laura Macdissi, författaren till boken 700 dagar i Bagdad.

Programledare: Tithi Hahn
Producent: Åsa F Vestergren

Programmet tillhör kategorin: Livsåskådning
Alla avsnitt från programmet Människor och tro
Människor och tro
Fre 11 aug kl 15:04(45 min)
Människor och tro
Fre 04 aug kl 15:04(44 min)
Människor och tro
Fre 28 jul kl 15:04(45 min)
Människor och tro
Fre 21 jul kl 15:04(45 min)
Människor och tro
Fre 14 jul kl 15:04(45 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".