Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Programmet sänder inte längre. I detta program fick barnen plats i samhällsdebatten och du som lyssnare...
Ett avsnitt från Barnen
Att lära sig läsa, del 2
Fre 06 mar 2009 kl 11:00
Barnen: Att lära sig läsa, del 2. Vad händer med barnens läsning när de väl lärt sig att knäcka koden? Med Sofia Klemming Nordenskiöld och Emmy Bergkvist.

 

Med Sofia Klemming Nordenskiöld.

Det här är det sista programmet i Barnens serie om att läsa. I tidigare program har vi träffat yngre barn under sagostunderna på förskolan och tillsammans med de första läseböckerna i skolan. Nu ska det handla om läsningen högre upp i åldrarna. Vad händer med barnens läsning när de väl lärt sig att knäcka koden?

- Jag läser då och då men håller mest på med datorn. Det blir väl ungefär 90 procent dator och 10 procent böcker, säger Nils Norming, som går i klass 8C på Skarpnäcks skola.

Barn idag rör sig i helt nya textvärldar - de sitter vid datorn, spelar spel och tittar på film. Populärkulturen och datorn har ofta ett starkare inflytande på barns språk idag än den tryckta boken. Carina Fast, forskare på Uppsala universitet, har undersökt dessa språkliga världar och hur de värderas i skolan. Inte särskilt högt, visar det sig. Barnen får många gånger lämna de erfarenheterna utanför klassrummet.

Hör forskare, lärare och högstadieelever diskutera läsning och bokens roll i skolan. Hur tas elevernas nya kunskaper omhand i klassrummet? Har boken spelat ut sin roll eller är den viktigare än någonsin?

Här kan du höra våra tidigare program om läsning:

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Barnen
Barnen
Fre 17 okt 2014 kl 11:03(30 min)
Barnen
Fre 10 okt 2014 kl 11:03(29 min)
Barnen
Fre 26 sep 2014 kl 11:03(30 min)
Barnen
Fre 19 sep 2014 kl 11:03(30 min)
Barnen
Fre 05 sep 2014 kl 11:03(29 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".