Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
För dig som är intresserad av författande, författarskap och läsande. Här diskuteras ny som klassisk...
Ett avsnitt från Biblioteket
Biblioteket med Giftskåpet
Mån 02 mar 2009 kl 14:00
Biblioteket med Giftskåpet Det är Darwinjubileum i år, alla talar om mannen som ändrade synen på människans ursprung. Biblioteket har läst vad han själv har att säga om sitt liv och sitt arbete i självbiografin... som nu kommit i en moderniserad svensk utgåva. Och vad händer när naturvetenskapsmannen kliver in i litteraturen, går det att göra romaner av empiriska experiment, vetenskapliga teorier och uppstoppade kvastfeningar? Vi har läst två nya böcker där zoologin och antropologin leder forskaren långt bort från labbrapporten och rakt in i poesin. Giftskåpet handlar om rätten att uttrycka sig fritt. I somliga delar av världen är den rätten obefintlig men hur ser det ut i Sverige? Är det tabu att prata illa om offentliga eller på annat vis kända personer? Det var vad Lars Norén anklagades för att göra i En dramatikers dagbok, men hans dagbok kan också ses som en litterär parallell till Dantes Divina Commedia. Programledare: Jenny Teleman och Louise Epstein

Charles Darwin ändrade synen på  människans ursprung och i år är det 200 år sen han föddes. Biblioteket har läst vad han själv har att säga om sitt liv och sitt arbete i själv-biografin som nu kommit i en moderniserad svensk översättning. Och vad händer när naturvetenskaps-mannen kliver in i litteraturen?  Går det att göra romaner av empiriska experiment, vetenskapliga teorier och uppstoppade kvastfeningar?  Vi har läst två nya böcker där Zoologin och Antropolgin leder forskaren långt bort från labbrapporterna och rakt in i poesin.

Giftskåpet handlar om rätten att uttrycka sig fritt. I somliga delar av världen är den rätten obefintlig men hur ser det ut i Sverige?  Är det tabu att prata illa om offentliga eller på annat vis kända personer?

Det var vad Lars Norén anklagades för att göra i En dramatikers dagbok, men de finns de menar att hans dagbok kan ses som en litterär parallell till Dantes Divina Commedia.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Biblioteket
Biblioteket
Ons 29 aug 2012 kl 14:00(24 min)
Biblioteket
Tis 14 aug 2012 kl 14:00(24 min)
Biblioteket
Tis 07 aug 2012 kl 14:00(24 min)
Biblioteket
Tis 31 jul 2012 kl 14:00(24 min)
Biblioteket
Tis 24 jul 2012 kl 14:00(24 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".