Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges största samtalsrum. Ring 099-110 90.
Ett avsnitt från Karlavagnen
Betyg från årskurs fyra – bra eller dåligt?
Tis 31 jan kl 21:40
I höst ska man testa betyg i årskurs fyra i ett hundratal skolor runtom i landet – men många kommuner verkar inte vara intresserade av att ställa upp som försökskommuner. Vad tycker du?

"Betyg används ju ofta som en jämförelse mellan olika individer och jag tycker inte att man ska behöva jämföras med varandra när man är 10 år." Så sade Jan Aronsson, rektor på Södra Ängby skola i Stockholm, till Ekot tidigare i veckan. Hans skola kommer alltså inte att vara med i höstens försök med betyg från årskurs fyra.

För några veckor sedan kom den utvärdering av betyg i sjätte klass som Skolverket har gjort, och den innehåller både ris och ros.

Det har till exempel blivit lättare att se vilka elever som behöver särskilt stöd, men trots det har andelen elever som verkligen får hjälp inte ökat.

Utvärderingen visar också att betygen får olika effekt för hög- respektive lågpresterande elever. Stressen ökar, men kan vara positiv för elever som lyckas bra i skolan och mer negativ för andra.

Vad tycker du? Vore det bra om ditt barn fick betyg tidigare? Är det viktigt att få så tidiga varningssignaler som möjligt på att barnet inte lär sig, eller ger det bara eleven en stämpel av att inte duga? Vilka är dina erfarenheter av att bli betygssatt? Och vad säger du som är lärare och som ska sätta betygen?

Det vill Rebecka Montelius prata om i kväll. Ring 099-110 90, telefonslussen öppnar 21.00 och programmet startar 22.12. 

Musik som spelats i avsnittet

  • 21.41
    Bo Kaspers Orkester - Låt Mig Komma In
    Album: New Orleans
    Kompositör: Bo Kaspers Orkester/David Nyström
    Bolag: SONY
Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Karlavagnen
Listorna är mitt liv! Igår kl 21:40(140 min)

Nu börjar det dra ihop sig till jul med allt vad det innebär: klappar, dekorationer, mat och logistik… Och det är nog inte bara barnen som skriver julklappslistor – kanske även du?

Mitt fynd! Ons 22 nov kl 21:40(140 min)

För 59 år sedan såldes Lenardo da Vinci-målningen ”Salvator Mundi” för 60 dollar. I förra veckan gick den på auktion för en ofattbar summa motsvarande 3,8 miljarder kronor. Snacka om kap!

#metoo – protesterna fortsätter Tis 21 nov kl 21:40(140 min)

Kvinnor i en mängd olika branscher har trätt fram och berättat om decennier av sextrakasserier, övergrepp och maktmissbruk. Men vad gör de tusentals vittnesmålen för skillnad?

Jag och mitt www Mån 20 nov kl 21:40(140 min)

Den senaste tiden har vi sett stora rörelser födas, få spridning och blivit agendasättande tack vare internet. Vi pratar om det vi ser på nätet hemma, på jobbet och hur det tas upp i medierna.

Hur fixar du värme i höstrusket? Fre 17 nov kl 21:40(140 min)

Det börjar bli mörkt, det blåser kalla vindar och många av oss känner sig frusna. Hur gör du för att hålla värmen i kärlekslivet? För att hålla liv i livet?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".