Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En glimt av de stora skeendena, som de syns i gränslandet mellan världspolitiken och svensk vardag.
Ett avsnitt från Konflikt
NÄR VÄLVILJAN MÖTER VERKLIGHETEN
Lör 28 feb 2009 kl 11:00
Lördag 28 februariKonflikt om Obama och Europa. Européerna har fått sin drömpresident i Vita Huset, men hur går det när välviljan möter verkligheten och drömpresidenten börjar ställa krav? Hur påverkas... de transatlantiska förbindelserna.Zbigniew Brzezinski är en av USA: s mest inflytelserika utrikespolitiska tänkare och en man Barack Obama lyssnar på. Hör Agneta Rambergs intervju med honom i Konflikt. Och hör röster från de nya medlemstaterna i EU och från de gamla.

USA
Zbigniew Brzezinski är nöjd med Obamas besked på fredagkvällen svensk tid, om en uttågsplan från Irak kopplad till samtal med både Iran och Syrien. Absolut rätt väg - om jag får säga det själv, säger Zbigniew Brzezinski, som liksom Obama var motståndare till Irakkriget. Vi kan inte lämna Irak utan att samtidigt tala med alla Iraks grannländer- inklusive, självklart, Iran och Syrien. Det är enda vägen till stabilitet i regionen.
Så här långt är Brzezinski nöjd med Obama-administrationens framväxande utrikespolitik. Men Obama kommer att behöva mycket hjälp från Europa i Afghanistan, säger Zbigniew Brzezinski. Och det borde ske i strategiskt partnerskap, där Europa och USA fattar besluten tillsammans och sen delar på bördorna.
Hör Konflikts Agneta Ramberg intervjua Zbigniew Brzezinski om detta och om en, ur historiskt perspektiv ny verklighet som alla militärt starka makter står inför. Den militära makten och möjligheten att döda är större än någonsin i historien, samtidigt som möjligheten att kontrollera världens politiskt väckta befolkningar är sämre än någonsin, säger han.

Hör också Charles Kupchan, som hade Europaportföljen i USA:s nationella säkerhetsråd under president Clintons första mandatperiod och nu är professor i internationella relationer på Georgetown University. Han menar att Polen, Centraleuropa och Baltikum kommer att få anpassa sig till att inte ha samma särställning i amerikansk utrikespolitik som de har haft under Bush, men också tidigare under Clinton. Men när all den ömsesidiga europeisk-amerikanska välviljan möter verkligheten blir det inte enkelt. Washington kommer med jämna mellanrum att ställa krav som europeiska ledare hellre skulle ha varit utan - och de européer som säger att USA:s europeiska allierade faktiskt kan få det svårare med Obama i Vita Huset än med Bush, har en poäng säger Charles Kupchan.


”Det gamla Europa”
Det var 2003 som den dåvarande amerikanske försvars-ministern Donald Rumsfeld i en intervju myntade begreppet ”The old Europe”. Intervjun handlade om EU:s inställning till invasionen mot Irak som USA planerade och sökte stöd för. Reportern Charles Groenhuijsen frågade försvarsministern vad han tyckte om det uteblivna stödet från EU.
”You’re thinking of Europe as Germany and France. I don’t,” svarade han reportern. ”I think that’s old Europe.”
Rumsfelds benämning av det gamla Europa fick mycket kritik men skapade också en terminologi om det nya och gamla Europa.

Frankrike: Men det är inte självklart att allt blir enklare med Obama i Vita huset. Den franske statsvetaren Dominique Moïsi, som vi har talat med tidigare här i Konflikt, påpekar att det rent av kan bli svårare att vara europé nu när vi har förlorat privilegiet att definiera oss mot Bush.
Vi måste hitta en ny definition för vad det innebär att vara europé, säger han. Nu handlar det inte längre om att vara mot George Bush, utan med Barack Obamas Amerika. Och det är mycket svårare.
Och Dominique Moïsi tror i och för sig inte att viljan saknas. Men han ifrågasätter om EU-ländernas förmåga, särkilt i dessa tider av ekonomisk kris när varje land i första hand ser om sitt eget hus.
 

Tyskland har haft ett väldigt kluvet förhållande till sin nära allierade under åren med Bush i Vita huset, säger Josef Joffe, utgivare av en av Tysklands ledande veckotidningar, Die Zeit i Konflikt. Obamas valseger har inneburit en stor lättnad, menar han. Tack vare den nye presidentens enorma popularitet - som bland annat visade sig när han samlade 200 000 människor vid ett möte i Berlin förra året - har han kunnat tillträda med ett stort förtroendekapital i ryggen.
Men förr eller senare kommer USA att kräva en större europeisk militärinsats i Afghanistan.
Så vi lär snart nog ställas inför de verkliga prövningarna, säger Josef Joffe och påpekar att man inte ska förväxla politik mellan länder med vänskap mellan människor. Vi ska inte ha några illusioner om USA:s prioriteringar. Som den enda kvarvarande supermakten kommer USA alltid i första hand att se till sina egna intressen - också med Barack Obama vid rodret.
Hör också hur Josef Joffe kommer fram till slutsatsen att alla européer har blivit svenskar ...

Det ”nya” Europa
Och i det ”nya Europa”, riskerar avtal som slutits under Bushs tid nu att rivas upp. Ett av dem är utplaceringen av ett amerikanskt missilförsvarssytem på polsk mark i utbyte mot ett stärkt försvarssamarbete mellan USA och Polen. Men trots att USA hävdat att systemet främst är ett försvar mot attacker från mellanöstern och Nordkorea så har ryssarna tydligt fördömt utplaceringen så nära den ryska gränsen. Och nu ser alltså Obama ut att gå Ryssland till mötes och i alla fall skjuta upp projektet, något som väckt viss oro i Polen.
Polske Marcin Zaborowski, forskare i transatlantiska relationer på   i Paris, säger att mycket beror på hur beslutet i så fall framställs från den amerikanska administrationens sida.
Zaborowski säger att om USA skjuter upp, eller avbryter installationen av missilförsvarssystemet för att inte störa relationerna till Ryssland, så skickar det ut fel signal, inte bara till Polen, utan också till Tjeckien och alla andra nya medlemsländer i EU, menar han. Och Zaborowski menar att många i Polen har låga förväntningar på Barak Obama som dom tror kommer vara alltför tillmötesgående mot Ryssland.

Andra är mer optimistiska, i alla fall när det gäller den nya administrationens vilja att slutföra avtalet om missilförsvaret. Hör den tidigare polske försvarsministern, och nuvarande eu-parlamentariken Janusz Onyszkiewicz. Han, som vice ordförande i EU-parlamentets utskott för utrikesfrågor, och som just nu diskuterar hur EU:s transatlantiska politik ska förändras efter Obamas tillträde, säger att Polen inte nödvändigtvis hade haft bättre förutsättningar med Bush kvar vid makten och han är säker på att missilförsvarssystemet kommer att installeras, även om det blir försenat.

Läs också
Och lyssna på Konflikt

Liten kalender
-5 Mars - Natos utrikesministermöte i Bryssel
--3-4 april - Natos 60 års jubileum och toppmöte i franska Strasbourg och tyska Kehl
--5 december - Start 1 avtalet går ut
-2010 – Icke spridningsavtalet. Review conference i Vienna

Programledare Agneta Ramberg
Producent Petra Quiding
 


 

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Konflikt
Dataspelens politiska sprängkraft Lör 18 nov kl 09:03(56 min)

Om dataspel som blivit en viktig del av samtidskulturen – och nu även av politiken. Hör om Pewdiepies bittra humor, Gamergates koppling till Trump, och det kontroversiella med att skjuta nazister.

Efter IS skräckvälde – finns rättvisa? Lör 11 nov kl 09:03(56 min)

Om hämndbegär efter kallblodiga terrorattentat. Om misstankar om utomrättsliga avrättningar. Och om rättsstatens principer. När IS fästen faller hur ska rättvisa kunna skipas? Går det ens?

Klimathotet: Barnen som stämmer staten Lör 04 nov kl 09:03(55 min)

Om barnen som stämmer sina regeringar och tar klimathotet till domstol - i Sverige, Norge och USA. Vad har egentligen kommande generationer för rätt att bestämma i klimatfrågan?

Kvinnovrålet och tystnaden Lör 28 okt kl 09:03(56 min)

Om tystnadskulturen runt sexuella övergrepp. Vad upprätthåller den och vad kan bryta den? Hör advokater i New York, "järnladyn" från Kongo och professionella "krokodiljägare" i Malmö.

Blodsband, lojalitet och medborgarskap Lör 21 okt kl 09:03(55 min)

Om medborgarskapet som politiskt slagfält. Följ med till Berlin, Skärholmen och Riksdagen och hör om statslöshet, lojalitetsförklaringar och medborgarskapet i mångfaldens tid.

Upptäck avsnitt från programmet Konflikt

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".