Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Gräver djupt i det ytliga.
Ett avsnitt från Stil
Cecil Beaton – glamourens universalsnille
Fre 27 feb 2009 kl 10:00
Cecil Beaton (1904-1980) var hyllad fotograf, känd tecknare och prisbelönt scenograf och kostymör. Han fick faktiskt två Oscarsstatyetter för sin utformning av stilen till filmen My Fair Lady från 1964... med Audrey Hepburn i huvudrollen. Cecil Beaton, som började sin karriär under 1920-talet, rörde sig livet igenom bland dåtidens crème de la crème när det gällde celebriteter.

Att bläddra i böcker med hans fotografier– som många publicerades i Vogue där han var kontrakterad – är som att ta en snabbtur genom 1900-talets vem-var-vem. Picasso, Salvador Dali, Winston Churchill, Coco Chanel, Fred Astaire, Audrey Hepburn, Andy Warhol, Marilyn Monroe, hertigparet av Windsor, Mick och Bianca Jagger. Alla har dom fångats av Cecil Beaton, och ingen har undgått att färgas av hans stil.

Glamour var hans signum. Han tvekade inte att använda sig av dekor plockad från teatern för att förhöja, försköna och förbättra verkligheten.
Hans bilder lyser av ett slags sofistikerat skimmer.

I veckans STIL berättar vi mer om denne stilfulle man som inte stack under stol med att han var en snobb. Han var en fåfäng kille som gärna klämde in sig i lite för trånga kostymer för att se ännu slankare ut.

Om det har han själv berättat i sina dagböcker. Långt före  den svenske dramatikern Lars Norén, insåg Cecil Beaton att personliga skildringar av människor och händelser kan skildra samtiden långt mer effektivt än mången fiktion. I synnerhet om det görs väl, gärna lite elakt och handlar om människor vi känner till. Flera volymer av hans dagböcker finns att läsa, men mest brutalt uppriktig är den senaste och sista, ”The Unexpurgated Beaton, The Cecil Beaton Diaries As He Wrote Them”.

Men hur är det egentligen med män, stil och konsumtion – och deras egna skildringar av detta? Det luskar vi reda på.

Cecil Beaton blev även brittisk hovfotograf. Genom att kombinera värdighet med värme och fantasi kom han att revolutionera bilden av hur porträtt på kungligheter skulle se ut. I programmet får vi även höra om hur svenska kungligheter blivit gestaltade genom tiderna. Och illustratörerna Jane Bark och Molly Bartling berättar om modeillustration, förr och nu.

Veckans gäst är Tonie Lewenhaupt, modehistoriker och författare som är aktuell med boken ”Bilden av modet”.

Programmet tillhör kategorin: Livsstil
Alla avsnitt från programmet Stil

I veckans Stil ska vi frossa loss i stora pengar, ännu större hus, enorma yachter och snabba bilar genom att titta närmare på den brittiske mångmiljardären Bernie Ecclestone.

I veckans Stil ska vi ägna oss åt en kvinna med en spektakulär karriär som glamorös, orientalisk dansös – och sexig spion, Mata Hari.

I veckans Stil ska vi vända blicken mot en man som med ljusa färger medvetet valde att skildra skönhet, glädje – och samtidens mode – den franske konstnären Pierre-Auguste Renoir.

I veckans Stil Special ska vi glänta på dörren och kika in i litteraturens garderob. Vi ska nämligen ägna oss åt kläder, böcker och författare.

I veckans STIL ska vi kräma in oss med koreanska skönhetsprodukter för att undersöka den skönhetstrend från Sydkorea som svept över världen och går under beteckningen ”K-Beauty”.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".