Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges bästa konserter inom klassisk musik, nutida musik, jazz, folk- och världsmusik.
Ett avsnitt från P2 Live
Konsert med avantgardeikonen Roscoe Mitchell
Tor 19 jan kl 21:00
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Saxofonisten och kompositören Roscoe Mitchell är en av nyckelfigurerna inom frijazzen. I hans musik är tystnaden en viktig komponent, han har till och med sagt att den är lika viktig som ljudet.

Roscoe Mitchell berättar att han började relativt sent med sitt eget musikutövande och klarinetten kom före saxofonen, som senare varit det huvudsakliga instrumentet.

Han har även uppfunnit ett eget slagverksinstrument som han kallar ”percussion cage” och som är ett mellanting mellan en skulptur och ett instrument.

I slutet av 1960-talet var Mitchell med och grundade avantgardegruppen Art ensemble of Chicago. På 1990-talet närmade han sig den klassiska musiken i Trio Space och i sina senare samarbeten har han varit särskilt mån om att få arbeta med betydligt yngre musiker, särskilt från hemstaden Chicago. Det gäller även den sättning vi ska få höra först: Roscoe Mitchells trio i inspelning från festhallen i Willisau i Schweiz i slutet av augusti förra året med, där Junius Paul spelar bas och Mike Reed trummor.

I duoformat hör vi Roscoe Mitchell tillsammans med den japanske slagverkaren Kikanju Baku. Konserten spelades in på Kulturhuset i Stockholm under Stockholm Jazz Festival 2016.

Producent och programledare: Pierre Martin

Musik som spelats i avsnittet

 • 21.00
  Roscoe Mitchell, Kikanju Baku - Improvsiation Stockholm 2016
  Kompositör: Roscoe Mitchell, Kikanju Baku
 • 21.01
  Roscoe Mitchell (As, Ss), Junius Paul (B), Mike Reed (Dr), - No Side Effects
  Kompositör: Roscoe Mitchell
 • 21.31
  Roscoe Mitchell, Kikanju Baku - Improvsiation Stockholm 2016
  Kompositör: Roscoe Mitchell, Kikanju Baku
 • 22.28
  Svante Thuresson, sång, Claes Crona, pi. Hans Andersson, kb. Johan Löwkrantz-Ramsey, tr. - On Green Dolphin Street
  Kompositör: Bronislaw Kaper, Ned Washington
Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet P2 Live

Violinisten Christian Svarfar och pianisten Henrik Måwe bjuder på Edvard Grieg och Amanda Maier-Röntgen. Dessutom Mariamusik med Lettiska Radions kör och Riga Sinfonietta.

KONSERT: Tonsättarfestival med HK Gruber Tor 16 nov kl 19:03(147 min)

I år är det den österrikiska tonsättaren Heinz Karl Gruber, eller HK Gruber, som står i centrum för Tonsättarfestivalen på Stockholms konserthus. Direktsändning från invigningen.

Ett program återigen ägnat åt orgel och gitarr. Amerikanska orgelviruosen Nathan Laube spelar Bach, Mendelssohn och Liszt. Därefter blir det både tjeckiska och norska/kinesiska gitarrister.

KONSERT: Roy Hargrove Quintet Tis 14 nov kl 20:30(90 min)

Lyssna på den utsålde konserten med den amerikanska trumpetaren Roy Hargrove och hans kvintett när de var på besök på Stockholm Jazz Festival tidigare i höstas.

Konsert: Martha Tilston + Folks of Bengal Tis 14 nov kl 19:03(87 min)

Lyssna på brittiska ballader med inspiration från sextiotalets folkmusik och sedan folkmusik från Bengalen i två konserter från sommarens Urkultfestival.

Upptäck avsnitt från programmet P2 Live

Upptäck avsnitt från liknande program

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".