Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Hör operaföreställningar från hela världen. Populära operor som du känner igen, men också urpremiärer...
Ett avsnitt från Opera i P2
Romeo och Julia av Charles Gounod
Lör 21 jan kl 19:00
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Hör den franska 1800-talstonsättaren Charles Gounods version av Shakespeares klassiska kärlekshistoria i en uppsättning från Metropolitanoperan i New York.

William Shakespeares tragedi "Romeo och Julia" upphör aldrig att fascinera. Åtskilliga tonsättare har gripit sig an verket och gjort orkestermusik, balett och inte minst opera om paret Capulet-Montague. I den här föreställning får vi höra hur Charles Gounod tänkte sig att det hela skulle gestaltas i musik.

Våren och sommaren 1865 använde Gounod till att komponera musiken och drygt halva år 1866 gick åt till orkestreringsarbetet. Då gjordes också en del ändringar och tillägg, som exempelvis den stora bröllopsscenen i fjärde akten.

Operan blev en stor succé från början. Till en del får nog framgången skyllas på världsutställningen i Paris 1867. Dit kom besökare från hela världen och det är klart att man också ville gå på opera.

Efter Paris skickades operan ut i Europa och den gavs i England, Tyskland och Belgien innan den återvände till Paris och operan är fortfarande en stor publikmagnet, även om den nog får se sig slagen av Gounods "Faust" i det avseendet.

Denna tragiska historia om de båda älskande från två familjer i fejd, hör vi med Vittorio Grigolo som Romeo och Diana Damrau som Julia i en direktsändning från Metropolitanoperan i New York.

Opera i fem akter.
Libretto: Jules Barbier och Michel Carée.
I rollerna:
Romeo - Vittorio Grigolo.
Julia - Diana Damrau.
Fader Laurent - Michail Petrenko.
Mercutio - Elliot Madore.
Stephano - Virginie Verrez.
Capulet - Laurent Naouri.
Tybalt - Diego Silva.
Gertrud - Diana Montague.
Paris - David Crawford.
Gregorio - Jeongcheol Cha.
Benvolio - Tony Stevenson.
Hertigen av Verona - Oren Gradus.
Metropolitanoperans kör och orkester.
Dirigent: Gianandrea Noseda. 

Programledare: Per Lindqvist

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.10
  Vittorio Grigolo, Diana Damrau, Michail Petrenko, Elliot Madore, Virginie Verrez, Laurent Naouri, Diego Silva, Diana Montague, David Crawford, Jeongcheol Cha, Tony Stevenson, Oren Gradus, Metropoli... - Romeo Och Julia Akt 1 & Akt 2 & 1.A Scenen I Akt 3
  Kompositör: Charles Gounod
 • 20.29
  Londons SO / Valerij Gergijev - Romeo och Julia, fantasiuvertyr
  Kompositör: Peter Tjajkovskij
 • 20.50
  Tedd Joselson - Romeo Och Julia (Op 75)
  Kompositör: Sergej Prokofjev
  Bolag: OLYMPIA
 • 21.03
  Vittorio Grigolo, Diana Damrau, Michail Petrenko, Elliot Madore, Virginie Verrez, Laurent Naouri, Diego Silva, Diana Montague, David Crawford, Jeongcheol Cha, Tony Stevenson, Oren Gradus, Metropoli... - Romeo Och Julia Akt 3, Akt 4 & Akt 5
  Kompositör: Charles Gounod
 • 22.16
  Artur Pizarro, piano - Children's corner
  Kompositör: Claude Debussy
Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet Opera i P2

Hör Nina Stemme i rollen som den olyckliga Katerina i Dmitrij Sjostakovitjs opera från en uppsättning med Wiens filharmoniker. Dirigent är Mariss Jansons.

Gillet på Solhaug av Wilhelm Stenhammar Lör 11 nov kl 19:00(180 min)

Hör Wilhelm Stenhammars opera Gillet på Solhaug i en inspelning från De Geerhallen i Norrköping med bland andra Per-Håkan Precht, Matilda Paulsson och Karolina Andersson.

I Firenze av Helena Munktell Lör 04 nov kl 19:00(75 min)

Den första operan av en svensk kvinnlig tonsättare som någonsin sattes upp i Sverige, år 1889, har väckts till liv igen! Här i ett konsertant framförande med Sveriges Radios Symfoniorkester.

Dracula av Victoria Borisova-Ollas Lör 28 okt kl 18:55(155 min)

Lyssna på svenska tonsättaren Victoria Borisova-Ollas opera om den blodtörstiga greven från Transylvanien. Direkt från världspremiären på Kungliga Operan i Stockholm.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".