Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Möt personen bakom offentlighetens mask i journalistikens allra mest grundläggande form – intervjun...
Ett avsnitt från Söndagsintervjun
Azita Shariati – en kärlekshistoria
Sön 05 feb kl 08:05
Hon är en superkändis i näringslivet, men en doldis utåt. Nu berättar hon för första gången om Iran, att komma till Sverige med två tomma händer och 25 år senare bli affärslivets mäktigaste kvinna.

Azita Shariati, vd för svenska delen av serviceföretaget Sodexo, kom till Sverige från Iran 1988 blott 20 år gammal. Hon kunde inte ett ord svenska, hade inget kontaktnät och grät av saknad till sina föräldrar.

Men den stora kärleken var starkare. 

Hon kallar sig själv för en kärleksinvandrare och är nu aktuell med boken "Hela bilden". Och hon väljer att här i Söndagsintervjun för första gången berätta sin personliga historia.

"Det finns många som säger att de har börjat från noll och sedan byggt upp saker tillsammans. Men då har de ändå haft språket, kulturen och nätverket runt omkring sig. Jag och Farzin började från minus."

Azita Shariati jobbade sig upp inom koncernen från ambulerande restaurangchef till toppen och tog företaget från 14 % kvinnor i ledningen till 50 % – på fem år. Vad är hennes hemlighet?

Den här Söndagsintervjun handlar om stödjande föräldrar, revolutionen i Iran år 1979 och en envishet utöver det vanliga. Men framför allt om en kärlekshistoria.  

  

Kontakt

Mail: sondagsintervjun@sverigesradio.se
Facebook: Söndagsintervjun i P1
Twitter: @sondagsintervju
Instagram: @sondagsintervjun_p1

Musik som spelats i avsnittet

 • 08.06
  Leon Vynehall - Inside the Deku Tree
  Album: Music for the Uninvited
  Bolag: 3024
 • 08.20
  Olivia Newton-John - Summer Nights
  Album: Grease
  Bolag: Universal Music Ireland Ltd.
 • 08.33
  Leon Vynehall - Goodthing
  Album: Music for the Uninvited
  Bolag: 3024
 • 08.46
  Leon Vynehall - Inside the Deku Tree
  Album: Music for the Uninvited
  Bolag: 3024
Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Söndagsintervjun

Hon startade lavinen av #MeToo i Sverige när hon offentliggjorde en medieprofil för våldtäkt. I säsongsavslutningen berättar Cissi Wallin om händelsen, och om att ha svårt att passa in i normerna.

Han tar jobbet som "demokratins väktare"på största allvar, men försöker bli bättre på att le. Under flyktingkrisen 2015 ledde han Migrationsverket, men blev kallad aktivist. Vad driver Anders...

I veckan petade Vänsterpartiet henne från riksdagslistan och debatten tog fart direkt. Det är enklare att vara beväpnad peshmerga mot hedersvåldet i Iran, än att strida med orden i Sverige, säger...

Nyligen fick Stefan Ingves förnyat förtroende som chef för Riksbanken. Han beskrivs som kunnig och lojal, men knappast som en muntergök, däremot som en person "som inte gnistrar". Varför är det så?

I Sverige är hon artisten Sofia Jannok, men i Sápmi är hon Máret. Hemma, på ena sidan Pite älv, tar hon av sig rustningen och slipper stå upp för ett helt folk – samtidigt är det den kampen hon tar.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".