Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sammanfattningar av vetenskapsnyheter, aktuella reportage, fördjupningar och analyser av viktiga händelser...
Ett avsnitt från Vetenskapsradions veckomagasin
Trumps stängda gränser upprör Nobelpristagare och skrämmer unga forskare
Fre 03 feb kl 14:03
Rädsla och ilska följer i spåren efter inreseförbud i USA. Veckomagasinet tar också upp den nya klimatlagen och reder ut varför våra hjärnor är så mottagliga för lögner.

De vågar själva inte uttala sig och deras forskningsledare berättar att de är jätterädda och att det råder kaos på jobbet. Det är det nyligen införda inreseförbudet till USA som i ett slag förändrar livet för unga iranska forskare verksamma i USA.

Och inresestoppet upprör också framstående forskare över hela världen. Vi hör två nobelpristagare som menar att det både är diskriminerande och negativt för forskningen i USA och i övriga världen.

Regeringens nya klimatlagpaket, det spännande fyndet av 1600-talsskeppet Blekinge och om varför våra hjärnor är så mottagliga för lögner får vi också höra om i Vetenskapsradions veckomagasin.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradions veckomagasin
Allt fler vapen i ond cirkel Fre 08 dec kl 14:03(45 min)

Veckomagasinet fördjupar veckans nyheter som handlat om ökad spridning av vapen, odlat kött och så väntar Nobelyra på söndag.

De många vittnesmålen om sexuella trakasserier och övergrepp inom forskarvärlden och läkarkåren påverkar både de drabbade kvinnorna och forskningen som helhet.

Småsyskon väljer oftare konstnärliga utbildningar medan medicin och teknik är vanligare bland storasyskon, visar ny forskning. Småsyskon tjänar även mindre pengar senare i livet. Men vad beror det på?

Minnen av terror väcks för att mildras Fre 17 nov kl 14:03(45 min)

Två år efter terrordåden i Paris plågas många av dem som överlevde av mardrömmar och plötsliga starka minnesbilder. Nu prövas en ny behandling där minnena väcks med flit.

De kallas för fjärilsbarn, barn med sjukdomen Epidermolysis bullosa med hud så tunn och känslig att den för tankarna till fjärilsvingar. Nu väcker genterapi hopp om ett bättre liv för barnen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".