Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1.
Ett avsnitt från P1 Kultur
P1 Kultur: TV-drama på filmfestivalen och Dagens dikt 80 år
Ons 01 feb kl 13:00
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Idag om TV-dramat som tar allt större plats på filmfestivaler; ett av radions äldsta program Dagens dikt fyller 80; och kan man förstå vår surrealistiska tid genom surrealismens fader André Breton?

Under de senaste åren har TV-dramat fått en mer framflyttad position på filmfestivaler. På Göteborgs filmfestival delas imorgon ett helt nytt pris ut för bästa nordiska TV-drama-manus där bland annat svenska serien "bonusfamiljen" är nominerad och just nu nu pågår ett tvådagars TV-drama-seminarium. Roger Wilson är med direkt från festivalen.

Dagens dikt - radions äldsta program vid sidan av Dagens eko - fyller 80 år idag. Hur ser konjunkturen för den ljudande dikten ut? Och varför låter dikt som den låter? Hur dikt läses har skiftat mellan tider och sammanhang - från teatralt och högstämt till entonigt och minimalistiskt. Vad avgör hur dikten låter? Samtal med Anna Axfors, poet; Per Engström, kritiker; Daniel Möller, litteraturvetare; Jasmin Nur, poet samt Lena Birgersdotter, redaktör för Dagens dikt.

Vi är som fiskar i ett akvarium. Vi bygger kontor med genomskinliga väggar och med hjälp av sociala medier ser vi till att dörren till vårt vardagsrum alltid står öppen. I dagens essä från OBS tar kulturredaktionens Mikael Timm hjälp av surrealisten André Breton för att förstå en surrealistisk tid.

Musik som spelats i avsnittet

  • 13.23
    Anders Widmark - I denna ljuva sommartid
    Album: Psalmer
    Bolag: Parlophone Sweden
Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet P1 Kultur

Vi tar tempen på filmåret 2017 - och tv-seriehösten. Vad har fastnat i den stora strömmen? The Square, väl? Sameblod? Alias Grace? Grotesco? Fyra kritiker och en programledare väljer och vrakar.

Den tidigare stoppade föreställningen "Nurejev" spelas nu i Moskva - hur stor betydelse har det? Möt långfilmsdebuterande Nikeisha Andersson. Porträtt av kanadensiske teater stjärnan Robert Lepage.

Vi firar Lucia med en stor internationell lägesrapport kring metoo-rörelsen. Med oss är fem av radions korrespondenter - och så intervjuar vi en av världens ledande feministiska litteraturforskare.

Viktig ABBA-skiva fyller jämt - vad har den haft för betydelse? Porträtt av en av svensk barnkulturs centralfigurer: Gullan Bornemark. Dessutom: Essä om "svart ekologi".

Uppsättningen av My Fair Lady på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm delar kritikerna. Vi samlar några av dem för ett samtal om fel och förtjänster. Dessutom om skräckförfattaren Shirley Jackson.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".