Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Psykoterapeuten Allan Linnér möter lyssnare i ett terapeutiskt samtal.
Ett avsnitt från Radiopsykologen
Ska jag åldras utan kärlek?
Tor 02 feb kl 11:04
-Det är jag som kryper nära i soffan, säger Katarina. Som kramar honom och stryker hans kind. Jag har länge accepterat att inte få något tillbaka men nu är det nog. Jag vill inte åldras utan kärlek.

Katarina och hennes man har varit gifta i tjugofem år. Nu har barnen flyttat ut och kvar finns bara de två. Och frågorna, som ständigt snurrar i hennes huvud: varför visar han mig ingen ömhet? Varför vill han inte prata? Ska livet vara såhär ända tills jag dör?

De bor på landet och driver ett småskaligt jordbruk tillsammans. De arbetar sida vid sida, de respekterar varandra och de skulle egentligen kunna ha ett ganska bra liv ihop. Men när Katarina försöker prata med sin man om sin längtan efter ömhet och kärlek så upplever hon att det tar stopp. De har genom åren gjort många försök att lösa knutarna men ingenting har fungerat.

- Vi är väldigt olika, säger Katarina. Jag vill prata och han är tyst. Det är okej för det mesta men ibland blir det bara för mycket. Jag vill ha ett bra liv, men just nu känns det som om vi spiller bort all tid.

Så vad gör man om man insett att man inte kan förändra sin partner, men ändå fortsätter vara missnöjd? Finns det en väg framåt, tillsammans, som de ännu inte prövat?

Musik som spelats i avsnittet

  • 11.04
    Ensemble - Occasional Tombstones
    Ensemble
    Erin Brockovich - Original Motion Picture Soundtrack
    Etikett: Sony Classical
Programmet tillhör kategorin: Livsåskådning
Alla avsnitt från programmet Radiopsykologen
Bara vara jag Tor 30 nov kl 11:04(29 min)

När ångesten är som starkast vill jag bara försvinna, säger Andrea. Jag mår så illa att jag inte vart jag ska ta vägen. Jag vill bara bort.

När allting är svart Tor 23 nov kl 11:04(28 min)

Det är så ensamt, säger Johan. Det är ingen mening med nånting. Så har det känts i ett par månader nu. Johan är 33 år och hans liv har liksom stannat av. Och ingen runt honom vet hur dåligt han mår.

I skuggan av mig själv Tor 02 nov kl 11:04(28 min)

Micke är väldigt bestämd på att följa sin egen väg och har svårt att kompromissa i relationer. Men nu har han kommit till vägs ände och behöver pröva något nytt.

Christina har haft tre hundar som hon älskat och vårdat. Men nu är de döda och allt som finns är sorgen. Och den är stark. - Jag trodde den skulle gå över men den släpper inte greppet, berättar hon.

På farligt vatten Tor 16 nov kl 11:04(28 min)

Lisa, 57, har aldrig haft en trygg och nära relation. Hon vet inte hur man gör. Hon har backat från kontakten med de vuxna barnen. Om det här berättade hon i Radiopsykologen i februari. Vad hände sen?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".