Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Försvarsfrågan – en debatt som går igen
Tor 02 feb kl 12:10
Nu vill politikerna stärka försvaret. Det har hänt förr. Försvarsdebatten ser ut att gå i vågor säger historikerna som följt frågan under de senaste hundra åren. Kan man lära sig något av det?

För hundra år sedan demonstrerade de svenska bönderna för ett starkare försvar, men efter första världskriget rustade vi ner.

Redan 1939 var det dags att satsa på militären igen. Samma mönster går igen efter 1989. Först en rejäl nedrustning, men nu vill de stora riksdagspartierna snabbt ha högre beredskap.

Historikerna Lars Eriksson Wolke vid Försvarshögskolan  och Thomas Roth, Armémuseum, beskriver rörelserna fram och tillbaka i den svenska försvarsdebatten.

I programmet medverkar också Michael Claesson, brigadgeneral Försvarsmaktens högkvarter i Stockholm.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Det Nobelprisbelönade kryo-elektronmikroskopet låter oss se ännu fler detaljer hos livsviktiga molekyler i våra kroppar. Men vad kommer den här utvecklingen att ge oss i framtiden?

Kemipristagaren Jacques Dubochet glömmer aldrig ögonblicket då han lyckades göra det alla trodde var termodynamiskt omöjligt. Ulrika Björkstén har träffat honom i hemmet i Schweiz.

Kryo-elektronmikroskopet har fått 2017 års Nobelpris i kemi och beskrivs som en revolution inom biokemin. Men vägen till framgång har varit både lång och besvärlig berättar två av nobelpristagarna.

Könsstympning minskar i världen Mån 20 nov kl 12:10(19 min)

Varje år blir mer än två miljoner flickor omskurna eller könsstympade. Men traditionen minskar sakta. Hur skyndar man på processen? Följ med till Djibouti där omskärerskan lagt ner rakbladet.

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".