Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Supermaterialet grafen – syns ännu mest i sportartiklar
Mån 30 jan kl 12:10
Genombrottet för supermaterialet grafen tycks dröja, men utvecklingen går snabbt framåt. I Göteborg sitter ledningen för ett forskningsprojekt som ska skapa smarta produkter av grafen.

Det fantastiska supermaterialet skulle förändra vår vardag och fick Nobelpris 2010. Frågan är vad som hänt med materialet efter det?

I dag hittar man grafen framför allt i sportartiklar, som tennisracketar, men nya produkter på gång är bland annat bilkarosser, flygplansvingar och ljusstyrd elektronik.

Men fortfarande återstår mycket forskning kring grafenets alla mångsidiga egenskaper för att man ska förstå alla dess möjligheter, menar forskare. 

I programmet medverkar Helena Theander, programdirektör SiO Grafen Göteborg, Mikael Fogelström, vice koordinator Flagship Graphene Göteborg, Jari Kinaret, koordinator Flagship Graphene Göteborg och Hanna Nilsson, doktor i fysik. 

Musik som spelats i avsnittet

  • 12.13
    Moby - God Moving Over the Face of the Waters
    Album: Go - The Very Best of Moby (Remastered)
    Bolag: Mute/BMG
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Han bygger rymdfilmer på fysikens lagar Fre 08 dec kl 12:10(19 min)

Nobelpristagaren Kip Thorne använder nu sina kunskaper i fysik för att bidra till filmskapande, senast Interstellar. Det har lett till nya metoder att ta fram grafik och bilder på svarta hål och...

Det vågade klivet in i en ny astronomi Tor 07 dec kl 12:10(20 min)

Forskarna hade laddat för gravitationsvågor i ett halvsekel. När upptäckten plötsligt gjordes var det svårt att tro på den. Nu vet vi att den var på riktigt, och att astronomin gått in i en ny epok.

Skulle man nånsin kunna mäta hur själva rymden skakar som följd av en gravitationsvåg? Länge var det osäkert. Hör om hur en ovillig kursledare och en oorganiserad hippie fann vägen till upptäckten.

De ryska åren som formade Alfred Nobel Tis 05 dec kl 12:10(19 min)

Det var nära att den store uppfinnaren hade blivit poet i stället för uppfinnare. I 1800-talets Sankt Petersburg fångades den unge Nobel nämligen av romantikens stämningar.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".