Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Darknet – internets mörka bakgata
Mån 06 feb kl 12:10
Droger, barnpornografi och beställningsmord. Med hjälp av en nästintill total anonymitet är allt till salu på darknet som är en dold del av internet.

Allt fler människor känner sig övervakade på internet och har börjat använda tjänster för att dölja sin riktiga identitet.

På den del av nätet som kallas för darknet är det i princip omöjligt att spåra vem användarna är i verkligheten.

Genom att effektivt skydda sin identitet har det växt fram en undre värld där kriminella kan träffas och göra upp sina affärer helt öppet. Men trots att darknet kanske mest är känt för sin kriminella sida så är det också ett värdefullt verktyg för många människorättsaktivister och journalister. Men hur fungerar det egentligen?

Tillsammans med Martin Hell som forskar om kryptering och datasäkerhet på Lunds tekniska högskola, Stefan Larsson som är docent i teknik och social förändring på Lunds universitet och Jimmy Arkenheim, som är spaningsledare på sektionen mot internationell grov organiserad brottslighet på Polisregion syd reder vi ut begreppen och tar oss ut på det mörka nätet.

Musik som spelats i avsnittet

 • 12.15
  Kraftwerk - Radioactivity
  Album: Radio-Activity (2009 Remastered Version)
  Bolag: Parlophone UK
 • 12.16
  Mac Quayle - 1.0_7-waitfortheQ.ogg
  Album: Mr. Robot, Vol. 1 (Original Television Series Soundtrack)
  Bolag: Lakeshore Records
 • 12.22
  Kyle Dixon, Michael Stein - Fresh Blood
  Album: Stranger Things, Vol. 1 (A Netflix Original Series Soundtrack)
  Bolag: Lakeshore Records
 • 12.28
  Kraftwerk - The Robots
  Album: The Man Machine
  Bolag: Parlophone UK
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Han bygger rymdfilmer på fysikens lagar Fre 08 dec kl 12:10(19 min)

Nobelpristagaren Kip Thorne använder nu sina kunskaper i fysik för att bidra till filmskapande, senast Interstellar. Det har lett till nya metoder att ta fram grafik och bilder på svarta hål och...

Det vågade klivet in i en ny astronomi Tor 07 dec kl 12:10(20 min)

Forskarna hade laddat för gravitationsvågor i ett halvsekel. När upptäckten plötsligt gjordes var det svårt att tro på den. Nu vet vi att den var på riktigt, och att astronomin gått in i en ny epok.

Skulle man nånsin kunna mäta hur själva rymden skakar som följd av en gravitationsvåg? Länge var det osäkert. Hör om hur en ovillig kursledare och en oorganiserad hippie fann vägen till upptäckten.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".