Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Litterärt veckomagasin med Marie Lundström - författarmöten, reportage och lyrikläsningar.
Ett avsnitt från Lundströms Bokradio
Där framtiden och dåtiden möts
Lör 11 feb kl 08:05
Vi tar tag i framtiden, och blickar samtidigt bakåt i tiden. Denna veckan är Lo Dagerman här och spanar tillbaka i historien, och Mikael Berglund - med en framtidskikare i hand.

Mikael Berglunds nya bok "Smekmånader", utspelar sig i ett kargt landskap, långt norrut där land och hav är lika mäktiga. En hög betongmur har rests i Bottenviken, och hindrar all mänsklig framfart mellan Sverige och Finland. Maija och Viktor är ett nygift par, ingen av dem vet riktigt hur eller varför de gift sig, men när boken börjar har de skickats till en ö i Bottenviken, med ett uppdrag: bevaka gränsen. På lördag är Mikael Berglund här, och berättar varför hans roman egentligen är en tomatsoppa utan kryddor.

Och så kommer Lo Dagerman hit, som tillsammans med den amerikanska författaren Nancy Pick skrivit boken "Skuggorna vi bär på." Boken är en undersökande berättelse i det förflutna. År 1947 gav Stig Dagerman ut en pjäs som hette "Skuggan av Mart", baserad på Etta Federn, en kvinna han mött i Paris. Ett brutalt drama med en hemsk modersgestalt.

Ungefär 60 år senare kontaktas Stigs dotter, Lo Dagerman av Nancy Pick. En släkting till Etta Federn. Tillsammans ger de sig ut på en resa, för att försöka nära sig det förflutna.

Lundströms Bokradio har en egen spotify-lista med alla låtar som varit med i programmet! Klicka HÄR för att komma till den.

Musik som spelats i avsnittet

 • 08.27
  Ola Sandström, Bengt Lundström - En Broder Mer
  Kompositör: ?
  Bolag: TRÖSTLÖSA
 • 08.29
  Bibio - Lovers' Carvings
  Album: Ambivalence Avenue
  Kompositör: Stephen James Wilkinson
  Bolag: WARP
 • 08.48
  John Coltrane - Monk's Mood
  Album: Early Trane
  Bolag: Proper Box
Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Lundströms Bokradio
Jag finns. Nej, jag menar: Jag minns. Lör 16 dec kl 08:05(41 min)

Det är säsongsavslutning i Lundströms Bokradio! Och vi ägnar ett helt program åt det förra århundrandet: 1900-talet. Vad minns du?

Vi går rätt in i lyriken den här veckan. Rör sig kroppen när en läser dikt? Vad är egentligen en poet? Vi ägnar 41 minuter åt att få svar på detta.

Programledare: Marie Lundström

Vi bokcirklar kring sista delen i Tjänarinnans berättelse av Margaret Atwood, och så får vi internationellt storbesök av nigerianska Ayobami Adebayo.

Del två av bokcirkel kring Margaret Atwoods roman "Tjänarinnans berättelse" är här, och så träffar vi en amerikansk författare, hyllad för sitt språk.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".