Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Här är maten alltid grön, rolig att laga och enkel att lyckas med. Gott blir det också! Therese Svensson...
Ett avsnitt från Los Vegos
Nu blir det riktigt fattig mat!
Tis 10 jan kl 06:09
Nu har Los Vegos-Therese bränt alla pengar på att ha kul. Den fattigaste veckan i månaden är här. Då gillar man läget, gräver längst in i skafferiet och lagar gott på en svindlande låg budget.

Nudelplättar med fruktsoda, ostbågar och rostad majskräm

Vegetariskt

För några år sen svepte en nudelrätt in över internet och blev viral över en natt – The Ramen Burger. Det är helt enkelt snabbnudlar blandade med omelett- eller pannkakssmet och gräddade i en panna till små nudelplättbiffar. I Ramen Burger-fallet användes nudelplättarna som bröd till hamburgare. Idag ska vi dock fattiglappa oss så jag stannar vid plättarna och toppar dem med en Björn Gadd-inspirerad majskräm som jag gör av majs från en vanlig majskonserv.

Tips: Genikocken David Chang från amerikanska nudel-och-så-mycket-mera-krogimperiet Momofuku använder bland annat fruktsoda som vätska i tempurasmet. Inte bara är det kul utan det blir även en fluffigare och lättare smet. Här håller jag alltså ned läsken direkt i plättsmeten.

Tips: majs. Det kanske verkar tråkigt med burkmajs, men som fattiglapp kan man ändå rosta dem hårt för att få fram lite mer smak. Majssäsongen varar från ungefär augusti till oktober så om du läser detta då och har en färsk majs med höljet kvar kan du blötlägga allting i tio minuter och sedan grilla majsen direkt i höljet. Då ångas majsen inuti höljet och blir perfekt. Dra bara ned höljet sen och lägg direkt på grillen för grillränder. Funkar i ugnen också!

 

Ingredienser (2 portioner)

1 paket snabbnudlar

2 ägg

2 msk fruktsoda

Ostbågar

Färsk koriander till servering

Majskräm:

1 burk majs

1 tsk chipotlepaste tacosås eller chilisås

1 msk olivolja

Salt

 

Gör så här:

  1. Koka nudlarna efter anvisning på paketet. Häll av i durkslag och häll över i en bunke. Knäck två ägg över och blanda ihop med 2 matskedar fruktsoda, svartpeppar och 2 dl krossade ostbågar.
  2. Klicka ut lite nudelgegga i en het stekpanna och stek på bägge sidor tills gyllene, precis som en plätt. Upprepa tills allt är klart och lägg över på en tallrik.
  3. Häll burkmajs i en het stekpanna och låt fräsa tills de är lite brända. Häll över kalaset i en bunke, tillsätt 1 tsk chipotle paste, 1 msk olivolja och stavmixa slätt till en kräm. Smaka av med salt och mer chili om du vill.

Servering: Servera nudelvåfflorna med majskräm och smula över mer ostbågarna. Färsk koriander är gott till också. Klart!

 


 

 

Macklasagne på torrt bröd med bönbechamel

Vegetariskt, laktosfritt

Macklasagnen gjorde jag en kväll när min kille skulle cykla hem i åska och regn och jag hade typ inget hemma. Jag tänkte: "hm, jag gör en mix av hans godaste comfort food - smörgås, nåt såsigt och lasagne". Tadaa! Lasagnemackan var född! Nu kanske inte du har just exakt de här ingredienserna hemma men det är just det som är poängen – använd de rester du har! För Macklasagnen är en briljant matplattform för rester. Den passar utmärkt när du har en torr baguette eller limpa hemma och någon krämig röra, gryta, puré eller tjock sås eller soppa som blivit över.

Vegan: Byt ut osten mot växtbaserad ost eller näringsjästflingor. 

Glutenfritt: Jamen, använd glutenfritt bröd. Eller lättkokta skivor av rotselleri eller grillad zucchini istället för bröd.

Tips: När bröd blir torrare suger det upp vätska bättre. Så stirra dig inte blind på att prick allt bröd måste vara bakat på sekunden du kliver in i bageriet eller butiken. Torrare bröd är även perfekt till krutonger, som förtjockningsmedel till mixade soppor eller i panzanella - den italienska brödsalladen.

 

Ingredienser (1 ugnsform)

1 baguette

Valfri lagrad ost, till exempel präst, grevé eller Västerbotten

Ca 3 dl fryst och tinad bladspenat

Ca 1 dl strimlad kål som savoykål eller grönkål

Olivolja

Smör

Salt

 

Bönbechamel:

1 burk vita bönor eller cannellinibönor

Mald muskot

Salt, vitpeppar

Olivolja

 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 275 grader.
  2. Häll av vätskan från bönorna och stavmixa dem i en bunke med en nypa muskot, olivolja och salt. Smaka av.
  3. Skär baguetten i fyra tunna skivor på längden så de ser ut som långa tunna skidor.
  4. Lägg två baguetteskivor i botten av en smörad ugnsform. Ringla över olivolja. Smeta ut bönbechamelsås och spenat. Toppa med några skivor ost.
  5. Lägg på varsin till brödskiva och tryck till lite. Ringla över olivolja och smeta ut ett till lager bönbechamel, strimlad kål och skivad ost.
  6. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter tills osten smält och kålen fått fina gyllenrostade fläckar.

Servering: Ta ut och låt svalna något innan du skär upp den, ät med chilisås medan du tittar på en skitbra tv-serie och tänker på hur bra livet är.

Vegan: Byt ut osten mot växtbaserad ost eller näringsjästflingor.

Glutenfritt: Jamen, använd glutenfritt bröd. Eller lättkokta skivor av rotselleri istället för bröd.

Tips: När bröd blir torrare suger det upp vätska bättre. Så stirra dig inte blind på att prick allt bröd måste vara bakat på sekunden du kliver in i bageriet eller butiken. Torrare bröd är även perfekt till krutonger, som "förtjockningsmedel" till mixade soppor eller panzanella - den italienska brödsalladen.


 

Ost- och chilifyllda risbollar

Vegetariskt

En gång skulle jag ha gäster och kokade över skitmycket ris som blev geggigt. Jag pallade inte laga ny mat så jag rullade helt enkelt bollar av det överkokta riset, fyllde med ost, örter och chili, panerade kalaset i panko och friterade tills gyllene krispigt. Gästerna blev glada och jag med eftersom jag inte behövde slänga någon mat. Idén är lånad från den sicilianska rätten arancini där man tar risottorester, formar bollar av det och friterar. Se det som risets version av kroppkakor. Här friterar jag inte utan steker som vanligt i panna, du kan även baka dem i ugn om du gör många.

Tips: Fyllning. Du behöver naturligtvis inte stanna vid den fyllning jag nämner här, utan gå loss på det du har hemma! Så länge du inte använder mjölkprodukter blir de ju dessutom vegan. Du kan även göra supergoda efterättiga risbollar – fyll dem då med godsaker som mörk choklad, romdränkta russin, kardemumma, vanilj och kanel. Sen är det bara att panera och steka som vanligt. 

Tips: Angående ris - du kan naturligtvis använda risottoris i detta recept, men här använder jag råris. Det smakar lite nötigt, har en fin färg och innehåller mer fibrer, vitaminer och mineraler än det utskällda gamla vita riset. Så sluta inte ät ris, byt bara sort. Det finns ju även rött ris och brunt ris i matbutikerna, de smakar alla rätt likt råris med viss skillnad för färgen förstås. Håll utkik efter klibbigt svart ris från Thailand, det smakar lite sött och är gott som till exempel kokoskokt rispudding. Blanda i lite saffran så har du en perfekt tropisk risgrynsgröt!

 

Ingredienser:

Ris (bestäm mängd/portioner efter instruktioner på risförpackningen)

En bit ost, till exempel lagrad ost eller färskost

Chili av valfri sort

Färska eller torkade örter

Ströbröd, panko eller valfritt mjöl (har du ej det hemma kan du mixa mandlar, frön eller rå quinoa osv till ett grovt mjöl och använda som ströbröd, då blir det även glutenfritt)

Olivolja

 

Gör så här:

  1. Överkoka ris, dvs ha i mer vatten än vad som behövs och koka lite för länge.
  2. Låt svalna och rulla till golfbollstora bollar.
  3. Gör en grop i mitten och fyll med tärnad ost, hackad chili och strimlade örter som basilika, persilja, rosmarin eller timjan.
  4. Rulla bollarna i ströbröd eller panko.
  5. Stek bollarna försiktigt i olivolja i en stekpanna tills gyllene runtom. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
  6. Bjud dina gäster och säg att det heter Arancini. Få beröm.
Programmet tillhör kategorin: Livsstil
Alla avsnitt från programmet Los Vegos
Brunch hela dagen Tis 10 jan kl 06:10(21 min)

Maximalt med mat till minimalt med tjoller - det är vad Los Vegos-Therese kallar en perfekt brunch. Här bjuds på huevos rancheros, dubbel brunch burger och en hel limpa av dubbelmackor.

Nu blir det riktigt fattig mat! Tis 10 jan kl 06:09(24 min)

Nu har Los Vegos-Therese bränt alla pengar på att ha kul. Den fattigaste veckan i månaden är här. Då gillar man läget, gräver längst in i skafferiet och lagar gott på en svindlande låg budget.

Bönor = balla baljväxter Tis 10 jan kl 06:08(21 min)

Bönor är hata eller älska. Antingen äter man dem på en miljon olika sätt, eller så undviker man dem till varje pris. Los Vegos älskar bönor för att de är så användbara, sjukt billiga och klimatsmarta.

I restaurangkök börjar man inte laga maten när gästen beställer den, utan man preppar maten innan, så långt det är möjligt. Alltså: man förbereder. Och det här är smart. Apa efter det hemma hos dig.)

Förkylningsmat Tis 10 jan kl 06:06(13 min)

Det är svintrist att vara sjuk. Som tur är har man ofta ett litet naturapotek i kylen utan att man tänker på det. På menyn: förkylningsguacamole, morotssoppa och glutenfria bovetepannkakor med blåbär.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".