Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges största samtalsrum. Ring 099-110 90.
Ett avsnitt från Karlavagnen
Politikerföraktet - hur känner du för våra folkvalda?
Tis 07 feb kl 21:40
Har du förtroende för politiker? Trots högt valdeltagande gror politikerföraktet i Sverige. Varför är det så? Och vad kan vi göra åt det? Ring Karlavagnen ikväll och diskutera politikerföraktet!

Vi har ett av världens högsta valdeltagande i Sverige och det politiska engagemanget har aldrig varit så stort som nu, menar statsvetare. Ändå flödar föraktet för politiker i sociala medier och i diskussionstrådar, och förtroendet sjunker sakta men säkert, enligt mätningarna.

Har du förtroende för politiker? Vad ska en politiker göra för att få ditt förtroende? Vad händer om vi tappar förtroendet för våra folkvalda?

Det är inte lätt att bli populär som politiker och den hårda tonen i det amerikanska presidentvalet har påverkat klimatet även i Sverige. Men många försöker förstås vända den bilden; statsminister Stefan Löfven till exempel är just nu på en veckolång Sverigeturné till mindre orter som har det tufft och kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor sjöng och dansade i senaste Så ska det låta på bästa sändningstid.

Vi har drygt 41 000 förtroendevalda i Sverige. Men de allra flesta, 97 procent, är fritidspolitiker som ägnar mycket ledig tid till att läsa in sig på handlingar och frågor som rör det samhälle de bor i och som de vill vara med och ta ansvar för. Ändå talas det mycket om att den folkliga förankringen suddas ut.

Är du själv en av alla fritidspolitiker som blir ledsen av kommentarer och hårda ord? Eller är du den som skriver ilskna inlägg på sociala medier om politiker? Varför engagerar du dig inte själv politiskt?

I Karlavagnen ikväll ska vi prata om politikerförakt - eller förtroende. Hur känner du för våra folkvalda? Ring Rebecka Montelius 099-110 90, eller mejla karlavagnen@sverigesradio.se. Du kan också smsa: 722 50 – skriv srkarla i ett ord, mellanslag och ditt meddelande.

Musik som spelats i avsnittet

 • 21.41
  Sophie Zelmani - Yes I Am
  Album: Yes I Am
  Kompositör: Sophie Zelmani
  Bolag: Sony
 • 21.58
  Jessica Folcker - Om Natten
  Album: Om Natten
  Kompositör: Johan Fransson/Tobias Lundgren/Tim Larsson/Niklas Edberger
  Bolag: M&L Records
Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Karlavagnen
Din inre klocka och sömn Igår kl 21:40(140 min)

Årets Nobelpristagare i medicin upptäckte att "Skalmans" mat- och sovklocka faktiskt finns på riktigt. Hur har du det med din inre klocka och sömnen?

Att se sig själv i andra Mån 11 dec kl 21:40(140 min)

När är du generös och ger till andra – är det bara kring jul med klappar till barnen eller lägger du alltid en slant till personen som sitter utanför mataffären? Tänker du att det precis lika gärna...

Jag kan inte bestämma mig! Fre 08 dec kl 22:15(105 min)

I veckan publicerades ytterligare en väljarbarometer och partierna har fått en del nya sympatisörer och förlorat en del. Och det är lite så vi lever: vi ändrar oss, funderar – och ändrar oss igen.

Dålig feststämning Tor 07 dec kl 23:07(53 min)

På söndag är det festernas fest: Nobelfesten. På en sådan tillställning gäller det verkligen att hålla på etiketten! Annars kan det bli riktigt dålig stämning…

Karlavagnen firar Finland 100 år! Ons 06 dec kl 21:40(140 min)

Ett land består ju av dess människor – människor som var och en bär på sin historia. I Karlavagnen firar vi Finlands självständighetsdag via dig och dina erfarenheter av Finland!

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".