Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Valda delar ur P1 Kultur - programmet som introducerar, fördjupar och analyserar.
Ett avsnitt från Kulturpoddar i P1
Ting1 – Örnsköldsviks fulaste byggnad eller framtidshopp? Signaturbyggnader del 4
Tor 12 jan kl 13:01
I P1 Kulturs serie om signaturbyggnader har vi nu kommit fram till Örnsköldsvik och den arkitektritade byggnaden Ting1 som väcker mycket känslor.

Länge var Örnsköldsvik kanske mest känt för sin skidhoppbacke och hockeylaget Modo. Men mitt i staden ligger numera ett elva våningshus med särpräglad arkitektur signerad Gert Wingårdh.

Det är en säregen konstruktion; ett slags färgglatt utskjut mot himlen där balkonger sticker ut från huskroppen som taggar på en igelkott.

Ting1 som byggnaden heter utgår från det gamla k-märkta tingshuset från 1967. Tingshuset är ett brutalt betonghus, en klump som även det varit omdiskuterat.

Ting1 utsågs i höstas till Ångermanlands fulaste hus. Men när det planerades och byggdes fanns nästan ingen opposition till projektet. Hur kommer det sig?

Hör byggherren Nicklas Nyberg, socialdemokraten Elvy Söderström som röstade ja och oppositionspolitikern Per Sundin. Katarina Östholm från lokaltidningarna medverkar också i programmet liksom stadens kulturchef Katarina Larsson.

Lyssna på Naila Saleems reportage i ljudlänken ovan

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

Vi tar tempen på filmåret 2017 - och tv-seriehösten. Vad har fastnat i den stora strömmen? The Square, väl? Sameblod? Alias Grace? Grotesco? Fyra kritiker och en programledare väljer och vrakar.

Robert Lepage får en egen teater Tor 14 dec kl 10:01(16 min)

Kerstin Berggren åkte till Quebec City för att träffa den världsberömde kanadensiske teaterskaparen, skådespelaren, manusförfattaren och filmregissören Robert Lepage.

En internationell lägesrapport kring metoo-rörelsen med fem av radions korrespondenter - och så intervjuar vi en av världens ledande feministiska litteraturforskare. Och en essä om att förvandlas från...

Gullan Bornemark – med rätt att tralla Tis 12 dec kl 13:01(29 min)

Hårt arbetande i barnens tjänst - 2017 fyllde Gullan Bornemark 90 år. Kulturredaktionens Lisa Wall porträtterar den svenska barnmusikens portalfigur.

Roger Wilson med gäster värmer upp inför Nobeldagen: Björn Kjellman läser ett avsnitt ur Kasuo Ishiguros Nobelföreläsning, vi diskuterar filmerna efter hans böcker och Mattias Berg om turerna kring...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".